Jiří Paroubek: Proti Bakalovi je i Kožený žabař

10.08.2015 20:11

Z. Bakala je příkladem člověka, který se s využitím politického krytí z různých stran dobral v jednom jediném kšeftu v rámci privatizace OKD k zisku mnoha desítek miliard korun. Jeho nynější byznys s RPG Byty (dříve byty OKD) jen korunuje jeho dílo.

Jiří Paroubek: Proti Bakalovi je i Kožený žabař
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Kšeft s celou společností OKD probíhal – po koupi majoritního podílu od předchozího soukromého vlastníka a po koupi minoritního podílu od státu – od roku 2004 dlouhých jedenáct let, až do těchto dnů.

Mezi tím Bakala dokázal vytahat od investorů do firmy NWR (dříve OKD) desítky miliard. A samozřejmě je také po svém využít… Velkou část z vložených peněz investoři už nikdy neuvidí. Nyní se Bakala napřáhl k poslední velké ráně. K prodeji více než 43 tisíc RPG bytů (dřívější hornické OKD byty), tedy těch bytů, jejichž tržní hodnota se pohybuje souhrnně mezi 30 – 35 miliardami korun. A k jejichž prodeji nájemníkům za výhodnou cenu se v kupní smlouvě před jedenácti lety zavázal.  A stejně tak se v této smlouvě zavázal stát. Jak se vlastně Bakalovi podařilo „vybrabčit“ OKD? Plně a bezskrupulózně využil příležitosti. Tu si však velmi cílevědomě připravil především svými kontakty na špičkové politiky a jejich blízké přátele.

Role alter ega B. Sobotky, R. Pokorného

Právník R. Pokorný, osobní přítel tehdejšího ministra financí (a nynějšího premiéra) B. Sobotky pro Bakalu v roce 2004 připravil prodej majoritního vlastníka OKD – Karbon Invest – právě Bakalovi, a současně pro něj připravoval, respektive na nastrčeného investora Karbon Invest, koupi minoritního podílu OKD od státu.  A s Bakalou Pokorný údajně dodnes plodně spolupracuje ve vydavatelství Economia.

Celou OKD Bakala koupil za částku jistě převyšující deset miliard (minoritní podíl byl státem prodán za 4,1 miliardy korun), a ne vyšší než 15 miliard korun. Otázkou je, kde na to vzal peníze? Která banka je tak úžasně lidumilná, že umožňuje takové obří úvěry s minimální finanční spoluúčastí investora? Hned bych si tam běžel půjčit… Pohádka o tom, že ke koupi použil peněz, které utržil při prodeji Patria Finance, je pohádkou, které možná uvěří někteří návštěvníci knihovny V. Havla (již štědře sponzoruje právě Z. Bakala). Zdá se, že peníze z prodeje Patria Finance použil Bakala, buď celé, nebo jejich velkou část, k vyrovnání se svou bývalou ženou po rozvodu. V každém případě jsou peníze z prodeje Patrie v celé hře jen drobnými.

Pro případnou poslaneckou vyšetřovací komisi, jež by celou kauzu Bakala zkoumala, to bude ještě mimořádně zajímavé.

Kdo může za to, že to tak dopadlo?

Sobotka (s Pokorným) je jedním z nejvýznamnějších smutných hrdinů v celém příběhu. Je přitom irelevantní, zda byl „plně“ zapojen, anebo „jen“ užitečný idiot. V celé věci se ovšem vyznamenal již v dávných dobách před dvaceti lety tehdejší ministr průmyslu V. Dlouhý.  Ten tehdy pomohl nastavit budoucí nesnáze s OKD tím, že státu ponechal v privatizaci 46 % akcií (a proč ne 51 %) a dalších 5 % akcií dostala vybraná města Moravskoslezského kraje. Předpokládal, že stát a obce budou postupovat v nerozborné jednotě. V několika letech se ovšem tehdejší majitel minoritního podílu v OKD stal úspěšnými akvizicemi akcií vlastněných obcemi majitelem majoritním. Přitom si obce mohly vybrat, mohly své akcie OKD prodat Fondu národního majetku, anebo soukromému investorovi. Proč prodaly soukromému investorovi, co jen to asi způsobilo? Poslanecká komise jistě zjistí zajímavé věci. Pokud si dobře pamatuji, vedení měst na Ostravsku v té době tvořily především ODS a ČSSD… Role V. Dlouhého v celém příběhu je určitě zajímavá.

No, a bez viny nejsou ani přátelé pravdy a lásky z TOP 09. Na svou volební kampaň před sněmovními volbami 2010 brali od Bakaly peníze plnými hrstmi (samozřejmě je braly také ODS a Věci veřejné) a pak jej celou dobu kryli, aby Bakala, nedej bože, nemusel nájemníkům byty vydávat.

Mravní ponaučení

Co zjistí případná poslanecká komise v kauze Bakala, budou smolné knihy středověku. Co je vlastně výsledkem Bakalova činění v OKD? To, že sám vydělal desítky miliard korun, že „jeho“ nájemníci platí vysoké tržní nájemné a TOP 09 s ODS se mravně pohoršují.  Sobotkové a Kalouskové hovoří o morálce muže, který žádnou morálku nemá, jen netrpěl žádnými předsudky či sentimentem a zajímají jej jen peníze a kterého si pěkně pustili k tělu.

Ani dnes ale není možné podceňovat Bakalův vliv. V minulosti vždy dokázal využívat svého vlivu především v médiích. Jejich ne nevýznamná část mu ostatně patří a ještě v průběhu července mě dva novináři z jeho stáje (Šídlo a Dolejší) nechutně poblinkávali. Bakala má velmi silné mediální krytí také ve veřejnoprávní televizi. Veřejnoprávní televize v tomto týdnu například přes velkolepé anoncování celé kauzy věnovala celé záležitosti šest minut a díky redaktorovi Borkovi se vůbec nedostala k podstatnému.

Strana, kterou Bakala pomáhal vytvořit, TOP 09, nejspíše nepřežije příští sněmovní volby. Nečasova vláda, u jejíhož zrození stál, skončila v děsuplných kotrmelcích. Pro Bakalu to ale byla jen nevýznamná epizoda, je mu to zbla jedno.  Bývalé byty OKD mohl nyní díky krytí ministrů Nečasovy vlády v klidu prodat. Je jen otázka, zda to bylo za dvacet, či třicet miliard. Z celé ostudy má šanci politicky profitovat jen A. Babiš se svým obvyklým refrénem „politici to všechno zmrskali“. Když bude chtít sejmout Sobotku a vyvolat po této kauze mimořádné volby do sněmovny, nikdo se nebude moci divit…

Chytřejší z jeho strany ovšem bude, pokud si počká. Optimální pro Babiše bude vytvoření vyšetřovací poslanecké komise, která bude celou kauzu Bakala dlouhé měsíce analyzovat a on-line přinášet na veřejnost skandální zjištění v této věci. A že jich nebude málo. Tím destruuje pozice ČSSD (a jmenovitě B. Sobotky), TOP 09 i ODS. Bude to jistě velkolepé představení.

V každém případě je Bakala proti Koženému s jeho pár miliardami a rozprodanou českou námořní flotilou úplně jiná liga. Bakala si celkem bezbolestně vydělal desítky miliard…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

17:04 Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k běhání.