Jiří Zelenka skončil, nastane znovusjednocení Severočechů.cz?

13.06.2017 5:34

Mostecký podnikatel Jiří Zelenka – člověk, který se na veřejnosti donedávna neoprávněně prezentoval jako zakladatel politického hnutí Severočeši.cz (ve skutečnosti ale byl před několika roky „jen“ jedním ze spoluzakladatelů hnutí) – zaslal předsednictvu Severočechů.cz oznámení o ukončení svého členství v Severočeších.cz.

Jiří Zelenka skončil, nastane znovusjednocení Severočechů.cz?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební plakát Severočechů

Konečně pochopil, že jeho další členství v politickém hnutí je neúnosné.

Zelenka rozbil v letech 2014 – 2015 toto hnutí na dvě části. Svým přístupem k vedení „jeho“ části Severočechů.cz znemožňoval komunikaci v rozdělené členské základně a snažil se o ovládnutí celého hnutí. Vyvolal naprosto neodůvodněné a nesmyslné čistky, aby hnutí zbavil členů, kteří k jeho části nepřeběhli. Následně opakovanými a nezákonně svolávanými valnými hromadami hnutí navodil složitý právní stav, který byl napraven až několika soudními řízeními.

Soudy daly za pravdu oficiální části politického hnutí Severočeši.cz – tedy členům shromážděným kolem Františka Ryby, Hany Jeníčkové a Luboše Pitína.

Jmenovaní dali podnět druhé straně (odštěpené Zelenkou) a nyní vedené Bronislavem Schwarzem, jehož obsahem je návrh, že pokud Zelenka nebude členem hnutí, je možné Severočechy.cz opět sjednotit a navázat na úspěšnou činnost z minulosti. Navrhli udělat tučnou čáru za problémovým obdobím, způsobeným nekalým Zelenkovým jednáním. Jeho výsledkem se mimo jiné stala neúčast Severočechů.cz v Zastupitelstvu Ústeckého kraje, ačkoli ti byli v předchozím volebním období třetím nejúspěšnějším volebním subjektem, těšícím se důvěře veřejnosti.

Předsednictvo hnutí chce navázat na tuto tradici a plně se věnovat práci ve prospěch občanů, žijících v obcích a městech Ústeckého kraje.

„Zelenka svým odchodem potvrdil, že v Severočeších.cz mu šlo jenom o jeho vlastní prospěch a všechna jeho tvrzení o zlodějnách Hany Jeníčkové, Františka Ryby, Ireny Čapkové (tehdejších členů předsednictva politického hnutí) a dalších členů hnutí byla smyšlená a účelově měla vést k posílení jeho moci a osobních zájmů.

Podobným způsobem se Zelenka snažil rozeštvat i Sdružení Mostečané Mostu (SMM). „Protože se mu to nezdařilo, tak zlou a agresivní kampaní za využití stejných lží, jako se to stalo u Severočechů.cz, poškodil SMM v komunálních volbách konaných v roce 2014“, sdělil František Ryba, skutečný iniciátor založení politického hnutí Severočeši.cz a jeho bývalý předseda, jenž na podzim uvedeného roku abdikoval na svoji funkci na protest proti zlovolným praktikám Zelenky, které neměly nic společného s představami členů o činnosti hnutí.

„Rozhodnutí o svém odchodu měl Jiří Zelenka udělat už dávno. Jeho jednání mě doslova vyvádělo z míry. Vedlo k roztržce. To byl obrovský negativní důsledek pro hnutí. Pevně doufám, že se nyní spolupráce obnoví – a to na bázi z doby, kdy jsme jako hnutí začínali. Ten projekt stojí za obnovení,“ řekl v reakci na novou situaci v hnutí senátor za Severočechy.cz Jaroslav Doubrava.

Předsednictvo politického hnutí Severočeši.cz

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.