Jirsa (ODS): EU musí hledat nové cesty k ukončení války na Ukrajině

25.07.2015 20:42

Účast na největší průmyslové výstavě INNOPROM v ruském Jekatěrinburgu a týdenní cestování po Urale mi umožnilo o ukrajinské krizi a sankcích mluvit jak s nejvyššími představiteli ruské politiky a byznysu, tak s obyčejnými lidmi.

Jirsa (ODS): EU musí hledat nové cesty k ukončení války na Ukrajině
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Signifikantní bylo, že hlavním partnerem veletrhu byla s velkolepou expozicí Čína. S nadsázkou lze říci, že vše, co Rusku nedodala EU, dodá Čína, které jsou Krym i ukrajinská krize zcela ukradené.

Rusko a Rusové jsou jiní než země EU a my. Mají jinou historii a jiné myšlení. Přesto je považuji lidsky i obchodně za mnohem bližší než například arabský svět nebo Čínu. Ale ani obyčejní Rusové na rozdíl od proklamací Putina nechtějí měnit partnerství s Evropou za partnerství se zeměmi BRICS.

Všichni Rusové, nebo alespoň všichni, se kterými jsem mluvil, považují otázku Krymu za „historickou spravedlnost". Ostatně, ani v Minských dohodách není o Krymu žádná zmínka, a tak pravděpodobně podobný, byť nevyslovený, názor sdílí i evropská diplomacie. Rozumím ale také odporu a historické nesmiřitelnosti Ukrajinců, kterých Stalinovo Rusko hladomorem a sibiřskými lágry cíleně zahubilo miliony. To je zkušenost pro nás nesdělitelná.

Vídeňský ústav pro výzkum hospodářství WIFO minulý měsíc ve své analýze spočítal, že sankce spolu s krizí ruské ekonomiky mohou přijít Evropskou unii na 100 miliard EUR, navíc se ztrátou milionu pracovních míst. Hlavní ztráty podle analýzy ponese Německo a Estonsko. Pravděpodobně i kvůli těmto následkům jsou sankce sice uplatněny, ale nedůsledně. I když to někdy v médiích nevypadá, Česká republika se ve vztahu k Rusku neliší od ostatních zemí EU. Uplatňujeme sankce, ale účast desítek českých exportérů na ruské výstavě přijel politicky podpořit ministr průmyslu, řada dalších politiků i Czech Trade. Máme seznamy nežádoucích osob, ale v Rusku působí pobočky Czech Tourism a lákají do Česka ruské turisty. Supermarkety v Jekatěrinburgu přetékají luxusním evropským zbožím, dovezeným pravděpodobně přes Bělorusko.

Rusům nezbývá, než brát sankce jako výzvu k soběstačnosti, ale i ke změně orientace své ekonomiky na země BRICS. Rusové vnímají sankce, tedy vypovězení kontraktů, jako porušení důvěry v obchodě, a zároveň dodávají, že obchod je především o důvěře. Nicméně, umíte si představit, že by naopak Rusko jako protisankce ukončilo dodávky plynu a ropy do EU? Bylo by to z naší strany bráno jako porušení smluv? Uvědomujeme si, že až Rusové dostaví plynovody a ropovody do Číny, přestanou nás potřebovat? Rusové nemají co ztratit, ale EU ano.

Nechci být laciným kritikem sankcí, respektuji je jako pokus o ukončení války, který se nenaplnil. Ruku na srdce, pomohly sankce ukončit válku a vrátit Ukrajině Krym? Na východě Ukrajiny každý den neumírají jen vojáci, ale i ženy a děti. Kde jsou dnes všichni evropští politici, kteří jezdili řečnit na Majdan o budoucnosti Ukrajiny v EU? Proč dnes neřeční na barikádách v Doněcku a Luhansku? Když jsme podporou Majdanu a podpisem asociační dohody převzali za Ukrajinu jistou míru zodpovědnosti, měla by se EU více snažit o ukončení války. Současný stav je přeci důsledkem neústavního svržení prezidenta Janukoviče, následného chaosu a protiruských zákonů přijatých „pomajdanovským" parlamentem.

Podle mého názoru není Ukrajina o nic více demokratickou zemí než Rusko. Je nám pouze bližší. Ukrajinu zcela ovládají oligarchové a lidé ve volbách rozhodují pouze o tom, kolik poslanců bude mít ten který oligarcha. Nepochybuji o tom, že v mrazech demonstrující lidé na Majdnu měli touhu to změnit, ale každý Ukrajinec vám potvrdí, že díky válečným dodávkám a soukromým armádám se moc oligarchů ještě upevnila. Kdo naopak některé oligarchy exemplárně zbavil majetku a ostatní vytěsnil z politiky, byl Putin, byť se jeho jednání dá s oligarchy srovnávat.

Zásadního rozhodnutí zcela se od Ruska izolovat a zavést stoprocentní sankce není EU schopna a nebylo by to asi ani dobře. Také si nemyslím, že je z geopolitického hlediska dobře pomáhat nasměrování Ruska na Čínu. EU je dnes zahlcena problémem Řecka a uprchlickou vlnou, ale podle mého názoru by měla vyvinout maximální politické a diplomatické úsilí o ukončení války na Ukrajině a narovnání vztahů s Ruskem.

Ing. Tomáš Jirsa MBA.
místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
starosta
senátor PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

21:03 Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

Každoročně si začátkem května připomínáme osvobození Československa od německého nacismu v roce 1945…