Jirsa (ODS): Kdokoliv se zastane prezidenta, bude mediálně zneuctěn

12.10.2017 15:23

Projev na 10. schůzi Senátu 12. října 2017 k projevu prezidenta republiky na Parlamentním shromáždění Rady Evropy dne 10. října 2017

Jirsa (ODS): Kdokoliv se zastane prezidenta, bude mediálně zneuctěn
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Pane předsedající, dámy a pánové, kolegyně a kolegové,

kdokoliv se zastane prezidenta, tak bude mediálně zneuctěn. Takže dopředu prohlašuji, že souhlasím se všemi předřečníky, že anexe Krymu je nepřijatelná, a nemám na tom co měnit.

Na druhou stranu několik zmínek. Nevím, jestli si je prezident vědom toho mediálního rozruchu a skandálu, který způsobí; pravděpodobně, protože všichni víme, že je provokatér, ano. Nicméně, on se to pokusil zmírnit tím, že v projevu – děkuji tomu, kdo nám ho rozdal, těžko jsem ho hledal na internetu a volal jsem poslancům Parlamentního shromáždění, aby mi řekli, jak to bylo. On tam dvakrát zdůraznil, že je to pouze jeho osobní pohled a že je to pouze jeho osobní návrh. Nic víc. Je samozřejmě otázka, jestli může prezident oddělit svůj osobní pohled od funkce prezidenta...

Hlavní projev byl o sankcích, o kterých řada lidí má pochybnosti. I řada politiků. Západoevropští novináři už publikují, že sankce nás poškozují. Já v nich vidím určité pokrytectví. Protože kdybychom opravdu chtěli Rusko potrestat, tak přece přestaneme kupovat plyn. A Rusko zkrachuje. My jsme se omezili na sýry a víno. Když Američani přijali sankce, které zahrnuly i energetické podniky, tak EU protestuje, protože samozřejmě se staví plynové potrubí do Německa, a Německo zakázalo jaderné elektrárny a zvyšuje odběr ruského plynu. Takže kdybychom chtěli být opravdu tvrdí, tak můžeme, ale nejsme.

Hodně cestuji i díky funkci, kterou jste mi přidělili. Hodně cestuji po světě. Řekněme - co dál s tou věci? Ale musíme ji asi nechat, jak je. Byl jsem se několikrát osobně podívat v Podněstří. Tam je to 25 let zamrzlý konflikt. Nemá řešení. Rusové tam sedí se svými bílými přilbami. Ale Moldávie je 25 let rozpadlá země s nepevnými hranicemi. Nikdo tam neinvestuje. Nejchudší země Evropy. Je to tak, a nedá se s tím nic dělat. Je to devět let, co Saakašvili vletěl s tanky do Podněstří a Abcházie. To vyvolalo válku. Ani Gruzínci to nepřijali. Saakašvili pak prohrál volby. Ale je to zamrzlý konflikt. Rusové se nehnou. Gruzie je rozpadlá země.

Sám nevím, kudy z toho ven. Mnohokrát v řeči prezident zmínil, že se musí jednat, jednat, jednat. I na závěr místopředseda Parlamentního shromáždění, který vedl diskusi, poděkoval. A zdůraznil, cituji, že „pan prezident ve své řeči zdůraznil základní srdeční ideu Rady Evropy, kterou je budování partnerství mezi evropskými národy“.

Můj závěr je, že humbukem, který tomu média přidělují, děláme prezidentovi Zemanovi reklamu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…