Jirsa (ODS): Komu vadí klid a dohoda v Národním parku Šumava?

04.02.2014 12:17

S blížícím se nástupem nové vlády a hlavně nového ministra životního prostředí se radikálně zvýšil počet mediálních výstupů Hnutí Duha k Šumavě. Nejprve bombasticky prezentovali studii britské společnosti EFTEC, která by ocenila rozšíření divočiny na Šumavě na 44 miliard ročně.

Jirsa (ODS): Komu vadí klid a dohoda v Národním parku Šumava?
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Programový ředitel hnutí na stránkách tisku prohlašuje, že divočinu na Šumavě je potřeba rozšířit na 50 procent rozlohy Národního parku. A v den jmenování nové vlády hnutí předkládá vládě a parlamentu petici za "záchranu divoké Šumavy".
 
I seriozní DENÍK napsal, že prioritním úkolem nového ministra životního prostředí je "vyřešit výbušnou situaci na Šumavě".
 
Výbušnou situaci na Šumavě? Proboha, to si nikdo nevšiml, že na Šumavě je již dva roky klid? Že po nástupu ředitele Jana Stráského a jeho pokračovatele Jiřího Mánka se podařilo zastavit kůrovcovou kalamitu? Že po dlouhé době došlo k dohodě o řízení Národního parku mezi ministerstvem životního prostředí, šumavskými obcemi a oběma kraji? Že došlo i k dohodě nad novým zákonem o Šumavě, který ministerstvo za účasti odborníků, obcí a Jihočeského a Plzeňského kraje dva roky připravovalo?
Zákon navrhuje 26 procent prvních zón s tím, že 22 procent je okamžitě "bezzásahových" a zároveň je možné ve výhledu pětačtyřiceti let rozšířit první zóny až na třicet pět procent.
 
Bohužel, návrh zákona "spadl pod stůl" s koncem Poslanecké sněmovny. Hnutí Duha se ke kompromisu nepřipojilo a nadále požaduje padesát procent divočiny. Například šumavské obce, které do jednání vstupovaly s návrhem 16 procent divočiny, kompromis nakonec přijaly. Každému, kdo zná situaci, musí být jasné, že prohlásit 50 procent národního parku za "divočinu" rozpoutá okamžitě další kolo kůrovcové kalamity. A kůrovcová kalamita opět přinese masivní těžby v lesích sousedících s "bezzásahovými" prvními zónami. Všichni si přeci pamatujeme, že nejvíce dřeva se na Šumavě těžilo (a ztrácelo) za "zelených" ministrů a ředitelů.
 
Nový ministr Richard Brabec by měl před jakýmkoli krokem týkajícím se Šumavy zvážit skutečnost, že v regionu i v Národním parku panuje klid a dohoda. A tak se zdá, že jediný, komu klid a dohoda na Šumavě vadí, je Hnutí Duha.

Ing. Tomáš Jirsa, MBA.
senátor PČR
starosta
místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
krajský zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…