Jirsa (ODS): Několik rad začínajícím starostům

30.03.2015 17:58

V mnoha obcích a městech působí od podzimu noví starostové. Starostování je krásná práce a člověk může pro svoji obec hodně udělat.

Jirsa (ODS): Několik rad začínajícím starostům
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

S vědomím, že životní zkušenosti jsou nepřenositelné, jsem se pokusil v souvislosti s mým zvolením do šestého funkčního období formulovat několik zásad, podle kterých se snažím ve funkci starosty pracovat.

1. Neškodit – není nic horšího, než když starosta chce z osobní vůle a ve jménu nově získaného vlivu něco někomu překazit. Zlá vůle se vždy mnohonásobně vrátí.

2. Nic nevymýšlet – na téměř všechny problémy existuje standardní a prověřené řešení. Je iluzorní si myslet, že na malé obci či městě vymyslíte nový systém. Mnohem účelnější je podívat se do okolních obcí, nebo i zahraničních měst, jak se ten či onen problém řeší. Zavádět novoty za každou cenu se opravdu nevyplácí.

3. Podporovat iniciativu lidí – správný starosta by měl čekat na radnici na nápady, které mu občané přinesou, a ty dobré a prospěšné podpořit. Život obce i města je natolik různorodý, že ho ani ten nejaktivnější starosta nemůže plně uchopit či řídit, ale může podporovat tvůrčího a podnikatelského ducha svých obyvatel.

4. Podporovat spolkový život – je všeobecně známé, že spolky jsou základem života každé obce. Čím více spolků, tím lépe. Každá obec by ve svém rozpočtu měla najít prostředky na podporu hlavně seniorských a mládežnických spolků a klubů (ekonomicky aktivní lidé si je mohou platit sami). Základem činnosti všech spolků je komunikace mezi lidmi, navazování vztahů a vyjasňování problémů. Členové spolků tvoří kolektivní mínění obce a jejich představitelé mohou včas upozornit starostu na to, co je v obci špatně.

5. Kde to lze, pomáhat lidem – někdy je opravdu těžké najít hranici, kdy si lidé mohou za své problémy sami a kdy se do nich dostali nikoliv vlastním přičiněním. Trvale hledat v každém lidském osudu tuto hranici je úkolem starosty a tam, kde starosta pomoci může, je jeho povinností pomoci.

6. Udržovat, opravovat a rozvíjet historické dědictví – v globalizujícím se světě a vzdáleném Bruselu každý z nás jednou zjistí, že nejdůležitější, co máme, je dědictví předků a rodná zem. Myslím tím nejenom opravy kapliček či kostelů, ale uchovávání národních tradic a duchovního odkazu předků.

7. Pracovat s médii – s oligarchizací hlavních českých médií je komunikace s médii stále složitější. Ale i článek na obecní vývěsce vysvětlující činnost radnice je lepší než nic. Využívejte obecní zpravodaje, regionální tisk a další informační možnosti, abyste o své práci informovali své voliče. I když to není vždy jednoduché, snažím se těmito zásadami řídit celých dvacet let mého starostování.

Skutečnost, že jsem byl opětovně zvolen, snad ukazuje, že jsou to zásady správné.

Ing. Tomáš Jirsa, MBA
senátor PČR
krajský zastupitel
neuvolněný starosta města
místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.