Jirsa (ODS): Politická rozhodnutí zastupitelstev nelze přepočítávat na peníze

18.06.2014 9:55

V době, kdy stát dává soukromým firmám „investiční pobídky“ a Ústecký kraj ve spolupráci se státem prodávají firmě NEXEN pozemky na výstavbu pneumatikárny za jedno euro, jsou za stejné jednání obžalováváni starostové i celá zastupitelstva. Mnoho protikorupčních policistů a státních zástupců začalo posuzovat politická rozhodnutí zastupitelstev měst a obcí pouze podle jediného údaje: za kolik. A když mohlo zastupitelstvo teoreticky prodat to či ono za více peněz, obžaloba je nemine.

Jirsa (ODS): Politická rozhodnutí zastupitelstev nelze přepočítávat na peníze
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Ve stejné logice ještě před uzavřením kupní smlouvy veřejně prohlašuji, že jsem ochoten za pozemky pro NEXEN zaplatit stokrát více. Stát a kraj tedy prokazatelně prodávají za stonásobně méně, než by mohly prodat. Mám podat trestní oznámení? Samozřejmě je to nesmysl. Stát má přeci zájem, aby na těchto pozemcích vznikly nové podniky a nová pracovní místa. Ale obecní zastupitelstvo má při hlasování vždy také nějaké další zájmy, kterými jsou například rozvoj či blaho obce, které se ne vždy dají přepočítat na peníze. Na tomto pozemku chceme mít benzinovou pumpu a ne stavební dvůr, proto prodáme pozemek sice levněji, ale naši občané nebudou muset pro benzin jezdit deset kilometrů daleko. Prodáme pozemky levněji místním mladým lidem, aby zde mohli bydlet, než draze „Pražákům“ na chaty. Prodáme raději obecní hospodu místnímu občanovi, který ji již dvacet let úspěšně provozuje než cizímu člověku, který sice nemá licenci, ale nabízel za objekt o tolik a tolik více. Na všechna tři zastupitelstva obcí, která takto rozhodla, byla podána žaloba.

Starosta Zdenek Zídek a zastupitelstvo Lipna nad Vltavou stoprocentně splnilo všechny zákonné podmínky pro prodej pozemku. Prodávalo firmě, kterou dobře znalo, a která již v obci proinvestovala stovky milionů korun. To však policisté ani státní zástupkyně nevnímali. Možná, hypoteticky, mohla obec prodat pozemky lépe a získat do obecní kasy více peněz. Třeba by pozemky koupil spekulant, který by je nechal deset let zarůstat lebedou, aby získaly na ceně. Před několika lety byli podobně obžalováni představitelé Českého Krumlova. Krumlovští starostové, krumlovští zastupitelé nebo starosta Zídek – obžaloby, mediální dehonestace, plno bezesných nocí a nakonec plná soudní rehabilitace. Naštěstí soudci zatím rozhodují podle zdravého rozumu.

Státní zástupce Ištvan s policistou Šlachtou svrhli vládu, obvinili řadu lidí, přivodili mnoha lidem osobní újmy a dehonestaci, včetně ztráty zaměstnání a zničení kariéry. Ištvan se Šlachtou se culí do televizních kamer a říkají, „to je přeci normální, každé obvinění nemůže skončit odsouzením, to je přeci princip právního státu“. Ištván se Šlachtou mají již své aktivní politické pokračovatele. Státní zástupce obviní tři dny před volbami městskou radu v Praze 2, aby obvinění dva dny po volbách stáhl. Nedivme se, že v této atmosféře i ústečtí zastupitelé o prodeji pozemku firmě NEXEN pro jistotu hlasovali tajně a jeden se zdržel. Alespoň jedno zdržení je totiž nutné pro to, aby nebylo možné obžalovat celé zastupitelstvo. Absurdní? Ne, dnešní realita našeho státu. Jak dlouho ještě budou policisté a státní zástupci politická rozhodnutí volených zastupitelů přepočítávat pouze na peníze?


Ing. Tomáš Jirsa, MBA
senátor PČR
krajský zastupitel
starosta
místopředseda regionálního sdružení předseda oblastního sdružení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.