John (ODS): Jaké jsou moje priority pro krajské volby 2016?

25.07.2016 6:32

JE Dukovany neodmyslitelně patří k Vysočině a zejména Třebíčsku. V elektrárně a ve firmách navázaných na ni pracuje několik tisíc lidí. A tito lidé tu žijí a i jejich prostřednictvím jsou na Vysočině další pracovní místa a příležitosti.

John (ODS): Jaké jsou moje priority pro krajské volby 2016?
Foto: ODS
Popisek: ODS

Prodloužení bezpečného provozu Elektrárny Dukovany po roce 2025

JE Dukovany neodmyslitelně patří k Vysočině a zejména Třebíčsku. V elektrárně a ve firmách navázaných na ni pracuje několik tisíc lidí. A tito lidé tu žijí a i jejich prostřednictvím jsou na Vysočině další pracovní místa a příležitosti. Případné ukončení provozu v Dukovanech by bylo pro Třebíčsko zřejmě sociální katastrofou (což potvrzuje i studie Karlovy univerzity zpracovaná v minulých letech) a významně by se dotklo i ostatních částí kraje. A nejen to - Vysočina by ztratila významnou příležitost pro uplatnění vysoce kvalifikovaných lidí. Další nezandebatelný důvod pro udržení provozu Dukovan je i otázka energetické bezpečnosti, tedy zájmu který významně přesahuje hranice Kraje Vysočina.

Akcelerace přípravy výstavby 5. bloku EDU

Nicméně je třeba se dívat dál. Ani sebelépe udržovaný provoz nemůže běžet věčně. Stávající bloky EDU mohou být v provozu cca do roku 2035. Co dál ? Přijdeme o naši jadernou lokalitu ? Bude zde práce pouze pro "rozebírače elektrárny" ? To se nesmí stát. Příprava výstavby EDU5 musí být zahájena co nejdříve a samotná výstavba musí začít do 10 let.

Efektivní naplňování Národního akčního plánu pro obnovitelné zdroje a Národního akčního plánu pro jadernou energetiku v Kraji Vysočina

ČR má mocné nástroje nejen pro rozvoj, ale i koordinaci energetiky ve formě národních akčních plánu. Bohužel jejich implementace je velmi neefektivní a do úrovně krajů se příliš nedostává. Kraje by měly v této oblasti být silným partnerem centrálních orgánů při prosazování priorit národních akčních plánů a vlastní kroky, které jsou v jejich kompetenci činit v souladu s těmito akčními plány.

Oživení projektu Integrovaného systému nakládání s odpady v Kraji Vysočina

ISNOV - unikátní projekt, který nadějně začal, ale za "vlád" sociálních demokratů zcela zapadl. Ale co tedy budeme dělat zejména s komunálním odpadem po zpřísnění legislativy? Skládky se nám zaplňují, spalovnu nemáme, logistické uzly také ne a nikoho to na kraji netrápí. A v této oblasti má kraj silné kompetence. Musí se stát koordinátorem aktivit jednotlivých měst a obcí tak, aby v odpadovém hospodářství nevznikaly chaotické investice podle toho, kdy a na co je vypsána nějaká dotace. Musíme začít budovat ucelený a efektivní krajský systém nakládání s odpady.

Podpora inovativních firem a spolupráce regionálních podniků s výzkumnou sférou

Tohle nám na Vysočině zatím příliš nejde. Nemáme zde silné, výzkumně orientované univerzity a vědecká pracoviště, na která by bylo možné se navázat. Právě proto by měl kraj v této oblasti významně pracovat. Projekt krajského technologického parku padl již před mnoha lety, komerční projekt VTP Jihlava také příliš nežije, o inovačním centru kraje Vysočina si zřejmě můžeme nechat jen zdát. Nicméně to je cesta - založme Inovační centrum Kraje Vysočina, které bude úzce spolupracovat zejména s sousedním JIC (Jihomoravské inovační centrum) a bude zprostředkovávat firmám kontakty, služby a příležitosti pro spolupráci s vysokými školami, zahraničními subjekty, pomůže transferu technologií, pomůže se zapojením našich firem např. do programů Horizon 2020 apod. A nemusí to být ryze krajská aktivita - nechť je ale kraj iniciátorem a spoluzakladatelem.

Napojení regionu na páteřní silniční a železniční síť (VRT, rekonstrukce trati HB-Brno apod.)

Nechci jezdit do Prahy autem (a když už musím, tak ať to jede). Chtěl bych se dožít toho, že si v 7 ráno sednu v Třebíči do vlaku a s jedním přestupem budu za 2 hodiny v Praze, nebo za 3 v Ostravě. Nebo, že bude rychlejší jet do Jihlavy nebo do Brna vlakem. Proveditelné to je. Kraj v této oblasti musí systematicky tlačit na Ministerstvo dopravy a SŽDC, jednat s městy a obcemi, převzít svou strategickou roli koordinátora těchto aktivit.

Ing. Jakub John
člen regionální rady, místopředseda oblastního sdružení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu