John (VV): GMO že u nás není? Omyl. Na čem smažíte řízek vy?

20.04.2014 19:57

V pátek jsem odpovídal čtenářům na chatu plzeňského Deníku a překvapila mě jedna otázka, resp. nízké informační povědomí o geneticky modifikovaných potravinách na našem trhu.

John (VV): GMO že u nás není? Omyl. Na čem smažíte řízek vy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John

Jedna paní, nebo slečna, se mě zeptala, proč straším GMO potravinami, když ona na našem trhu na žádné nenarazila. Že si jich nevšimla bohužel neznamená, že se v regálech našich obchodů nevyskytují. Prohlédněte si etikety rostlinných olejů. Minimálně u výrobců Lukana a Ceresol, jw na obalu drobným písmem napsáno vyrobeno z geneticky modifikovaných plodin.

Už jsem na svém blogu psal, že geneticky modifikované potraviny představují nenápadnou zbraň hromadného ničení. Podle uniklých amerických depeší wikileaks se dokonce ČR měla stát jakýmsi vzorovým polem, kde bude probíhat pěstování GMO ve velkém a ostatním státům Evropy jsme měli prý měli být příkladem. Už dnes jsou GMO v České republice ve vší tichosti využívány jako krmné směsi. Nikdo nedokáže spolehlivě vyvrátit, že mají v konečném důsledku negativní vliv na lidské zdraví. Existují studie prokazující dokonce přímé ohrožení konzumentů GMO. Kupříkladu Výzkumná práce vědců z ústavu CRIIGEN (Comité de Recherche et d'Information Indépendantes sur le génie Génétique) a francouzských univerzit v Caen a Rouenu jasně prokázala negativní zdravotní účinky konzumace GMO kukuřic (MON810, MON863 a NK603) na játra a ledviny, orgány zajišťující detoxifikaci organizmu, stejně tak na srdce, nadledvinky a slezinu.

V Evropě stejně jako v České republice GMO nepotřebuje nikdo. Prostoru na pěstování normálních potravin je dost. GMO dokonce nepotřebují ani v Rusku, jak koneckonců před 14 dny demonstroval ruský premiér Medveděv, když uzavřel největšímu americkému producentu GMO firmě Monsanto přístup do Ruska. Je nepochopitelné, že navzdory dostupným varujícím informacím EU deleguje rozhodování o pěstování GMO na jednotlivé státy. Právě v případě GMO, na rozdíl od regulací marmelád, žárovek, okurek, rumu atd atd., by měli bruselští úředníci bouchnout do stolu a zakázat pokusy dostat GMO do evropského potravního řetězce. Boj za celoevropský zákaz pěstování a prodeje geneticky modifikovaných plodin a potravin je jednou z mých priorit v případě, že budu zvolen do europarlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek John

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace