Johnová (Praha sobě): Hlavní město se postará o pacienty s onemocněním COVID-19 z přetížených regionů

15.11.2020 19:38

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy ve čtvrtek převezla deset covid pozitivních pacientů z přetížené Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov do Fakultní nemocnice v Motole. Záchranáři k tomuto účelu použili nové speciální vozidlo Fénix. Od 6. listopadu již je v motolské nemocnici hospitalizováno pět pacientů s koronavirem ze Zlínského kraje.

Johnová (Praha sobě): Hlavní město se postará o pacienty s onemocněním COVID-19 z přetížených regionů
Foto: Twitter
Popisek: Milena Johnová

„Pražští záchranáři a ostatní složky Integrovaného záchranného systému jsou velkou pomocí při zvládání pandemie COVID-19. Díky jejich nasazení a nasazení všech zdravotníků v hlavním městě můžeme pomáhat i daleko za hranicemi Prahy a ulevit tak přetíženým regionům. Obzvlášť v době covidové mají pražští záchranáři můj obdiv,“ říká Milena Johnová, radní hl. m. Prahy pro oblast zdravotnictví.

K transportu pacientů použili zdravotníci nové speciální vozidlo Mercedes Benz Atego, které při této cestě absolvovalo svůj první „ostrý“ výjezd. Vůz pojmenovaný Fénix měří deset metrů a dokáže přepravit až 12 pacientů na nosítkách nebo až tři pacienty na nemocničních lůžkách, a to včetně nezbytných přístrojů pro podporu životních funkcí pacientů z oddělení ARO nebo jednotek intenzivní péče. Díky své kapacitě a vybavení může nové Atego sloužit jako evakuační vozidlo pro pacienty zdravotnických zařízení. Ve voze je možné poskytovat také kyslíkovou terapii většímu počtu osob, s využitím vozidla se počítá i při zásazích u požárů.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

Fénixe při cestě doprovodila ještě lékařská posádka, dva policejní vozy a družstvo pražských, kteří pomohli s překladem pacientů na nosítkách. „Bude-li třeba, vyšleme naše zdravotníky s Fénixem na pomoc kolegům do dalších zdravotnických zařízení. Transport s využitím tohoto vozu je efektivní pro převozy pacientů v počtu šesti a více osob,“ dodává ředitel pražské záchranky Petr Kolouch.

Převezení pacienti z interního oddělení benešovské nemocnice mají ve většině případů středně těžký průběh onemocnění covid-19, u žádného z nich není nutné napojení na umělou plicní ventilaci. Trasu dlouhou přibližně 120 kilometrů s přebráním a předáním pacientů absolvovali zdravotníci za tři hodiny. Kolona z Fakultní nemocnice Motol následně zamířila k dezinfekci na výjezdovou základnu Kundratka. „Tato úspěšná akce potvrzuje skvělou spolupráci složek Integrovaného záchranného systému. Těší mě, že jsme mohli pomoci a jsme připraveni nadále pomáhat na území hlavního města i mimo něj,“ popisuje dále Petr Kolouch.

V minulém týdnu transportovali členové Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje za asistence pražských záchranářů do FN Motol vůbec prvních pět pacientů pozitivních na covid z mimokrajských zdravotnických zařízení. Pacienti mají spíše těžší průběh nemoci, již při transportu byli připojeni na umělou plicní ventilaci. „Jsme největší zdravotnické zařízení v České republice, a proto cítíme jako svou povinnost pomoci těm menším. Přesto, že i naše zdravotníky zasáhl COVID-19 a denně řešíme personální situaci, stále ještě jsme schopni nabídnout své kapacity,“ uzavírá Miloslav Ludvík, ředitel FN Motol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…