Johnová (Praha sobě): Praha buduje síť menších center pro lidi bez přístřeší

15.05.2021 16:27

Místo několika velkokapacitních zařízení se zázemím pro osoby bez domova pracuje hlavní město na vzniku sítě menších center, rovnoměrně rozložených po metropoli. V rámci této strategie nově funguje centrum v Praze 3, další je v areálu Malešického zámku v Praze 10 a v provozu už je i zařízení pro ženy na Palmovce v Praze 8. Ve fázi příprav jsou i další služby.

Johnová (Praha sobě): Praha buduje síť menších center pro lidi bez přístřeší
Foto: Twitter
Popisek: Milena Johnová

Praha byla léta kritizována za existenci velkokapacitních center pomoci pro osoby bez domova, která narušují klid v rezidenčních oblastech. Tato kritika byla až donedávna podle radní hl. m. Prahy Mileny Johnové oprávněná, protože plán decentralizace služeb zůstával neplněn. V rámci posledního roku a půl se však situace začala měnit. „Dlouhodobým cílem hlavního města je ukončovat bezdomovectví, což znamená zajistit dostatečnou nabídku stabilního, důstojného a dostupného bydlení. Jde o běh na dlouhou trať a mezitím lidé, kteří zůstávají bez přístřeší, potřebují kvalitní pomoc a podporu ve velmi základních oblastech života,“ říká radní hl. m. Prahy pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová.

Důležitou roli v této fázi hrají nízkoprahová centra, která vznikla hned tři, a to konkrétně Centrum pro ženy na Palmovce v Praze 8, které vzniklo v léta prázdné budově v majetku města. Na zimu se otevřelo pobytové humanitární zařízení v jednom z prázdných objektů areálu Malešického zámku v Praze 10, pokračovat zde bude denní centrum s noclehárnou. A v Praze 3 bylo vytvořeno denní centrum proměnou komunitního centra do podoby registrované sociální služby.

Ve všech případech se jedná o malá, komorní zařízení. Síť malých služeb, kde se lidé mohou umýt, najíst, nechat se ošetřit, je i šetrnější vůči svému okolí. Díky pohybu menšího počtu osob malá centra neovlivňují svým provozem okolí a slouží pouze místním lidem, čímž odpadá často rušivý moment - cestování většího počtu lidí ve špatném hygienickém stavu městskou dopravou.

V rámci letošního roku by měly být otevřeny další dvě sociální služby. První by měl být domov s ošetřovatelskou péčí pro starší a nemocné osoby a denní centrum na lodi JANUS. „Mou prioritou je decentralizace služeb, tedy budování sítě menších zařízení, kde je možné díky osobnějšímu prostředí účinněji pomáhat lidem směrem k ukončování jejich bezdomovectví. Od svého nástupu na radnici tyto věci postupně měníme, což se daří i díky vstřícnosti samospráv městských částí, bez nichž by nové služby po Praze nemohly vzniknout,“ dodává radní Milena Johnová.“

Decentralizace a posilování sítě služeb pro osoby bez domova

Počet lidí bez přístřeší v Praze není v současnosti přesně známý, tři výzkumy z posledních tří let totiž uvádějí pokaždé trochu jiná čísla. Jisté je jen to, že přímo na ulici jich není méně než 1 500.

V minulosti byly otevřeny jen jednotky center s příliš velkou kapacitou - tak vznikly známé lokality Tusarova v Praze 7 a U Bulhara v Praze 1. Přitom plán sítě malých nízkoprahových center po celém území Prahy už téměř deset let existuje, ale v tomto směru se dlouho prakticky nic nedělo.

Nová centra

V posledních dvou letech se hlavnímu městu podařilo prozatím zprovoznit tři nová zařízení. Centrum pro ženy bez domova na Palmovce v Praze 8 bylo jako první z nich otevřeno v červnu roku 2020. Praha využila pro tento účel budovu se zahradou ve svém vlastnictví, která byla léta prázdná. V nouzovém režimu centrum posloužilo ženám už v první vlně pandemie loni na jaře a pomohlo snížit počet rizikových kontaktů při pobytu na ulici. Toto zařízení provozuje společnost Jako doma (ZDE).

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

Na zimu se dále otevřely nově získané prostory v areálu Malešického zámku, kde Armáda spásy (ZDE) provozovala zimní humanitární ubytovnu. Mužům, kteří zde trávili zimu, a s ohledem na potřebu ošetřovatelské pomoci, našli sociální pracovníci jiné bydlení nebo ubytování, a tak v období léta může být centrum zrekonstruováno. Po znovuotevření se následně opět zapojí do sítě nízkoprahových služeb.

A třetí centrum se otevřelo v Praze 3. Provozují je R-Mosty a dříve zde bylo komunitní centrum, které je nyní plně registrovanou sociální službou. Poskytovatel aktuálně rozšířil provoz centra a posílil centrum personálně.

Humanitární ubytování v době pandemie

Již na začátku pandemie v loňském roce zajistilo město v prázdných hostelech a ubytovnách humanitární ubytování pro 500 lidí bez přístřeší. Tato ubytovací kapacita se stále využívá, byť v menší míře. Dnes je takto ubytovaných lidí přes 200.

Po celou dobu také s ubytovanými pracují terénní sociální pracovníci a hledají společně dlouhodobá řešení. Dílčí úspěchy se již podařily a nižší desítky lidí našly trvalejší bydlení a získaly opět práci. K tomu ale navíc fungují každoroční humanitární programy, tzv. zimní opatření, která hlavní město organizuje v široké spolupráci městských služeb, neziskových poskytovatelů sociálních služeb a Městské policie hl. m. Prahy. Zimní opatření nabízejí ubytování i stravu a z důvodu přetrvávající pandemie jsou nadále prodlouženy.

Další připravovaná centra pomoci

Letos bude také spuštěn provoz denního centra na lodi Janus, které bude v režii Centra sociálních služeb Praha (ZDE).

Kromě denních služeb také hlavní město Praha rozšiřuje kapacity pobytových služeb. Nevyužívaná část domova seniorů na Zahradním Městě se brzy promění v tzv. Přístav. Půjde o zařízení, které bude poskytovat službu lidem, kteří potřebují celodenní péči, a to nejen sociální, ale i zdravotnickou. Sociální pracovníci v Praze už delší dobu upozorňují, že je taková služba potřeba. Provozu se ujme opět Armáda spásy (ZDE).

V neposlední řadě se také v rámci letošního podzimu přemístí azylový dům pro ženy ohrožené násilím partnera do vhodnějších prostor, navíc vznikají pro tyto ženy i nové bezpečné byty s utajenou adresou. Hlavní město v současnosti hledá prostory pro vybudování malého azylového domu a denního centra pro ženy, které patří ke zvlášť zranitelné skupině lidí bez domova. Nalezením zázemí pro tuto službu bude dokončen proces decentralizace velkokapacitního zařízení v Tusarově ulici. V plánu je také najít nové prostory pro zázemí ordinace praktického lékaře a vybraných specialistů, kteří zatím ordinují pod mostem U Bulhara. Přestěhování ordinací ještě odlehčí této přetížené lokalitě.

Střednědobá koncepce rozvoje sítě služeb

V procesu přípravy je nová střednědobá koncepce ukončování bezdomovectví, v níž budou stanoveny plány na další roky. Cílem je odstraňovat příčiny ztráty bydlení, nabídnout rychlou pomoc s návratem do bydlení a také snižování negativních dopadů života bez střechy nad hlavou. Do přípravy koncepce hlavní město zapojuje poskytovatele služeb i městské části.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).