Josífek (KSČM): Šťastné a veselé těm, kdo na to nemají

24.11.2015 4:31

Po roce Vánoce přicházejí. Mně se ale stejně nejlépe vzpomíná na Vánoce “za té strašné komunistické totality“. Ale určitě je to z velké části proto, že jsem byl tehdy dítě. Děti ty Vánoce prožívají jinak než my velcí, že ano?

Josífek (KSČM): Šťastné a veselé těm, kdo na to nemají
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Není snad pro rodiče krásnějšího pocitu než vidět ty rozzářené oči u stromečku. Není krásnějšího pocitu, alespoň pro člověka s dobrým srdcem, než udělat radost druhému. I dospělému.

Ta dobrá srdce ale často spláčou, a to usedavě, a některá dokonce i přestanou bít. A to je pak, panečku, velmi smutné podívání, když se dozvíte, že vám vaše milovaná osoba chtěla udělat radost a dostala se kvůli tomu do problémů, které nakonec třeba neunesla. Zvláště právě před Vánoci se to kolem nás hemží nabídkami lákavých, rychlých a velmi snadných půjček, kterým prostě neodoláte! Pastmi lichvářů.

Na našem trhu je dnes přes na 400 různých nebankovních společností poskytujících půjčky. Stále se objevují nové, hlavně před Vánocemi. Nikdo přitom nekontroluje jak tyto firmy jednají, jak mají nastavené smlouvy, dokud nedojde k jejich vyšetřování policií. To už ale obvykle bývají poškozeny stovky klientů, stovky nešťastných. V podstatě stačí mít jen živnostenský list a můžete si hrát na “banku“. Spustit další lichvu. Média se doslova hemží nabídkami těchto lichvářů. Ti rádi půjčí každému, i člověku ve finančních problémech. Výdělek mají totiž zaručený. Buď vydělají na vysokých úrocích hned, anebo tím, že z dlužníka udělají za pomoci exekutora doživotního otroka. Obrana je jediná – nepůjčovat si. O tom, jak takové půjčky často končí, se asi před Vánoci psát nehodí. Možná bych ale psát stejně měl. Pro výstrahu!

Vloudil se nám do vánoční atmosféry jakýsi obézní dědek z daleka, který k našim tradicím nikdy nepatřil a pevně doufám, že ani patřit nebude. Je celý červený.

Ovšem tato barva nemá nic společného s rudým symbolem pokroku a revoluce. Tahle červená je symbolem Coca Coly, té hrůzy plné cukru, žiravin a jedů, co lidi po celém světě, nevím proč, pijí, ale také s ní umývají velmi špinavé toalety a rezavé nárazníky aut. Málokdo ví, že dědkův obleček byl původně modrý. To než potkal promotéry od Coca Cola. Mě doma učili, že dárky nosí Ježíšek. A nehodlám to měnit. A myslím si své o těch s červenými čepicemi na hlavách.

Moc bych si přál, aby se Vánoce zase vrátily tam, kde byly v době mého dětství. Vždyť i ty fronty na banány, mandatinky, rozinky a další věci tehdy byly ničím před dnešními frontami v době předvánoční. A po vystání front jste si mohli mandarinky a jiné věci koupit. Znám mnoho těch, kteří do front dnes ani nestoupají. Kromě jedné. Té na úřadě práce. Ale o tom opravdu až po Vánocích. Zkusme teď na problémy nemyslet a věnujme se svým blízkým, dokud tu jsou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.