Jourová (ANO): Při zacházení s osobními údaji musí občané znát svá práva a úřady své povinnosti

29.06.2015 4:29

Členové výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny se v pátek 26. června 2015 setkali se členkou Evropské komise pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví Věrou Jourovou, která prezentovala priority svého úřadu v oblasti ochrany dat členských států a harmonizaci smluvních podmínek při internetovém prodeji a nákupu.

Jourová (ANO): Při zacházení s osobními údaji musí občané znát svá práva a úřady své povinnosti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

Podle eurokomisařky Věry Jourové pouze funkční jednotný evropský systém zaručí účinnou ochranu dat. Evropská komise plánuje do konce roku 2015 schválit pravidla datové ochrany, přičemž Evropská komise a Evropský parlament vedou debatu o aplikaci ochrany dat, z čehož značný význam je přikládán sankcím za porušení ochrany osobních údajů. Věra Jourová vidí jako zásadní, aby při zacházení s osobními údaji občané znali svá práva a úřady své povinnosti.

Agenda eurokomisařky Věry Jourové se soustředí na ochranu spotřebitele při provádění nákupů přes internet. I zde Věra Jourová zdůraznila potřebu harmonizace smluvních podmínek na celoevropské úrovni. V současnosti není sladěna např. oblast reklamací a ukončení kupní smlouvy, což vytváří mezi zákazníky z různých evropských zemí nedůvěru k elektronickým nákupům. Konkrétním krokem v tomto směru je od příštího roku zakotvení povinnosti, že prodejce musí mít na elektronických stránkách svého obchodu povinně prolink na evropský systém s formulářem pro případ stížnosti. Zde bude uveden kontakt na osobu, která spotřebiteli v jeho jazyce pomůže řešit reklamace a další problémy.

Členka Evropské komise Věra Jourová rovněž v debatě hovořila o aktuální snaze ustavit funkci evropského prokurátora, který by měl vyšetřovat trestné činy finanční povahy. Co se týče rovnosti pohlaví, Evropská komise má letos projednat směrnici o zastoupení v dozorčích radách, kdy v případě rovnosti má být zvolen ten, kdo je v radě početně podhodnocen.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu