Jourová: Je dobře, že Česká republika vyznává hodnoty právního státu

23.10.2014 11:37

Evropský parlament ve středu 22. října, schválil příští 28člennou Evropskou komisi vedenou Jean-Claude Junckerem, která se ujme od listopadu svých povinností. Svoji vůbec první komisařku tak získala i Česká republika. Stala se jí Věra Jourová, bývalá ministryně pro místní rozvoj, která bude mít na starosti agendu spravedlnosti, ochrany spotřebitelů a rovnosti pohlaví.

Jourová: Je dobře, že Česká republika vyznává hodnoty právního státu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

„Právě jsem se stala členkou komise Jean-Claude Junckera, který mimo jiné velmi výrazně razí myšlenku, že z Evropské unie je potřeba připravovat pro Evropu chytrou legislativu, nepřidávat další zátěže a vše činit po dohodě s členskými státy, tak jak to ostatně předvídají základní smlouvy Evropské unie. Chce také Evropu, která bude větší a ambicióznější ve velkých věcech a menší a skromnější v těch malých. Je potřeba se soustředit na velké strategické cíle, stimulovat konkurenceschopnost a přinést větší zaměstnanost zejména efektivními investicemi. Komise ve svém politickém programu zároveň předvídá posílenou spolupráci s národními parlamenty. Toto bude i moje role, abych spolupracovala s českým parlamentem tak jako s dalšími, a bude na čem. Je velmi dobře, že je Česká republika součástí skupiny zemí, ve kterých se vyznává hodnota právního státu, demokracie, absolutní nulová tolerance diskriminaci,“ řekla eurokomisařka Věra Jourová.

Pro 28členný tým zvedlo ruku 423 europoslanců z 699 přítomných. Proti jich bylo 209 a 67 se hlasování zdrželo. Schválení komisaři jsou ve většině reprezentanty stran zastoupených ve čtyřech nejsilnějších politických frakcích 751členného Evropského parlamentu, kterými jsou po květnových volbách lidovci (EPP), socialisté (S&D), Evropští konzervativci a reformisté (ECR) a liberálové (ALDE).

Mezi programové priority nové Evropské komise patří dodržování fiskální disciplíny, podpora růstu, tvorba pracovních míst, budování infrastruktury nebo podpora obnovitelných energetických zdrojů či snižování energetické náročnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.