Junek (KDU-ČSL): Podkarpatská Rus – stále živá historie

05.11.2015 13:49

Před sedmdesáti lety, 22. listopadu 1945, tehdejší Prozatímní národní shromáždění Československé republiky jednomyslně odhlasovalo smlouvu o předání Podkarpatské Rusi Sovětskému svazu.

Junek (KDU-ČSL): Podkarpatská Rus – stále živá historie
Foto: nasemyto.cz
Popisek: Jiří Junek

Změnily se tak definitivně hranice předmnichovské republiky a výrazně byly poznamenány životy desetitisíců československých občanů a z velké části i všech obyvatel malé země pod Karpaty.

Tyto sedmdesát let staré události chce na půdě Poslanecké sněmovny parlamentu České republiky připomenout poslanec Jiří Junek. Na čtvrtek 5.11. tak připravil odborný seminář s názvem Podkarpatská Rus – 70 let poté.

„Patnáct renomovaných historiků a publicistů přednese své příspěvky k dané problematice. V nich se pokusí popsat skutečnosti a důvody, které předcházely odevzdání Podkarpatské Rusi Sovětskému svazu. Stranou zájmu také nezůstanou důsledky tohoto rozhodnutí pro osudy desetitisíců bývalých československých občanů. Při závěrečném kolokviu se pak pokusí historici nalézt odpovědi na otázky, proč se Československo vzdalo Podkarpatské Rusi, jak lehce se jí vzdalo a jestli mohl parlament rozhodnutí o odstoupení Podkarpatské Rusi zvrátit,“ přiblížil Jiří Junek obsah semináře.

To, že téma Podkarpatské Rusi je stále živé a že rezonuje částí naší společnosti dodnes, dokládá mimo jiné navrhovaná novela zákona č. 212/2009 Sb. Tímto zákonem se zmírňují majetkové křivdy občanům České republiky za nemovitý majetek, který zanechali na území Podkarpatské Rusi v souvislosti s jejím smluvním postoupením Svazu sovětských socialistických republik. Předkladatelé novely, mezi které patří i poslanec Junek, chtějí dosáhnout rozšíření okruhu oprávněných osob pro poskytnutí náhrady. Dle jejich názoru by měl nárok na vypořádání náležet i vnukům a pravnukům původního vlastníka nemovitého majetku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.