Jurečka (KDU-ČSL): Výstavba logistických a nákupních center na nejlepší půdě musí skončit

29.06.2020 22:01

Komentář na facebookovém profilu k zastavování zemědělské půdy

Jurečka (KDU-ČSL): Výstavba logistických a nákupních center na nejlepší půdě musí skončit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Rozhodnutí zabrat 44 ha nejlepší zemědělské půdy a zastavět ji betonem je prostě nehoráznost.

Kdyby opravdu bylo nutné udělat zde prostor pro biomedicínské centrum, tak by bohatě stačilo vyjmout 5 ha, jak jsem to již v záři navrhoval, a nikoli celých 44 ha. Najde se mnoho případů u nás i v zahraničí, kde takové centrum mají na ještě menší ploše. Navíc k dispozici máme dostatečné prostory jinde, brownfieldy atd. Nikdo nikdy neodůvodnil, že by bylo nutné zabrat zrovna tuto nejlepší půdu a rovnou 44 ha. Je to prostě nesmysl.

Nelze se tak divit, že občané nejen v Hněvotíně nevěří příběhu o biomedicínském centru a právem se obávají stavby dalších betonových hal za svými domy. V následujících dnech pak dokonce dojde k podání správní žaloby na Olomoucký kraj.

Tato kauza mě osobně inspirovala k tomu, že jsem na Zemědělském výboru podal pozměňující návrhy, které zlepší ochranu nejlepších půd I. a II. třídy. Ukazuje se, že dosud byl bohužel zákon příliš ohebný. Výbor mé návrhy přijal, a proto mám velkou naději, že je v červenci prohlasujeme i v Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. Výstavba logistických a nákupních center na nejlepší půdě musí skončit, protože betonu se fakt nenajíme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…