Juricová (BPP): Pozice jediného skutečně opozičního zastupitele není lehká

27.02.2015 11:32

Vzniká obava, že naše nové vedení města ještě předčí velmi netradiční pořádky, které jsme tu měli dříve. Ale ať je můj popis situace v zastupitelstvu co nejpřesnější, uvedu několik faktů, tak jak jsem se s nimi mohla seznámit přímo v zastupitelstvu.

Juricová (BPP): Pozice jediného skutečně opozičního zastupitele není lehká
Foto: Archiv LJ
Popisek: Lenka Juricová, zastupitelka BPP

Až donedávna jsem patřila mezi velkou část naší veřejnosti a chovala se tak, že politika šla tak trochu mimo mne. Nikdy jsem nežila v jiném městě než ve Varnsdorfu. Mám ho ráda a neumím si představit, že bych bydlela někde jinde. Nejsem zdaleka jediná, koho politika dohnala v tom smyslu, že už se nešlo jen dívat na fungování místní radnice, která sloužila všemu jinému jenom ne městu a jeho občanům. A protože si myslím, že když se člověku něco nelíbí, má se snažit to aktivně změnit, snažila jsem se využít svého občanského práva a jak jen mi čas dovolil, účastnila jsem se jednání místního zastupitelstva a sbírala tak informace a zkušenosti. Má nespokojenost se stavem věcí veřejných mne pak na podzim dovedla až do komunálních voleb, na základě jejichž výsledku jsem se stala místní zastupitelkou a dostala jsem tak možnost splatit důvěru svých spoluobčanů a hájit jejich zájmy.

Prakticky okamžitě po volbách se ale ukázalo, že to bude mnohem obtížnější, než by mne kdy napadlo. Do místního hnutí ANO, o kterém jeho vlastní vedení veřejně přiznává, že na jeho rozvoj nemělo dostatek času, se v režii místního známého exponenta StB, shromáždili někteří stávající zastupitelé s blízkými kamarády, kteří přece logicky chtějí také a výsledkem bylo, že ačkoli se zcela přeměnilo zdánlivé "stranické" složení zastupitelstva, tak prakticky celé bývalé vedení města se stalo staronovými zastupiteli. Vzniká tak obava, že naše nové vedení města ještě předčí velmi netradiční pořádky, které jsme tu měli dříve. Ale ať je můj popis situace v zastupitelstvu co nejpřesnější, uvedu několik faktů, tak jak jsem se s nimi mohla seznámit přímo na jednáních našeho zastupitelstva.

Starostou města byl zvolen ředitel místní ČSOB, ale jelikož je jako takový zvyklý na trochu jiné standardy než mají naši místní občané, tak ačkoli je ze zákona uvolněným starostou, přiznal na posledním zastupitelstvu, že nadále pracuje v bance. Naštěstí pro občany města tam ale prý pracuje jen na poloviční úvazek a tak se můžeme těšit, že alespoň část jeho vzácných schopností bude skutečně věnována městu. Nikoho potom snad už nemůže překvapit, že v rozpočtu města, který byl schválen na předchozím zastupitelstvu, figuruje částka cca půl milionu Kč, kterou město pečuje o budovu, ve které právě tato banka sídlí. Při nedávné návštěvě našeho pana prezidenta, o které se na  předcházejícím zastupitelstvu vyjadřoval, jestli má vůbec smysl - prohlásil pak veřejně do televizních kamer, že město nemá prostředky ani na znak a očekává v této věci nějaký sponzoring.

Aby pánové z nové rady města ukázali, jak budou citlivě hospodařit s městskými prostředky, prohlásili hned na úvodním zasedání zastupitelstva, že bude stačit jeden místostarosta a ještě k tomu neuvolněný a také si hned zvolili místního podnikatele, o kterém po městě kolují fámy o jeho černém odběru plynu i jiných velmi netradičních aktivitách a tento hospodář tělem i duší prohlásil, že bude pracovat bez nároku na odměnu. Vydrželo mu to však jediný měsíc a zřejmě blížící se Vánoční svátky jej přiměly k požadavku, že to tak nemyslel a zastupitelstvo mu obratem odsouhlasilo odměnu ve výši skoro jako by uvolněn byl a samozřejmě i další funkční požitky jako proplácení vybraných jízd svým vozem a další. Přece nebude pan podnikatel doplácet na svou lásku k milovanému městu, že...

A neuběhly ani čtyři měsíce a máme u nás dalšího - a světe div se - opět neuvolněného místostarostu. Tentokrát jde o místního faráře, který účinkoval už i v minulém zastupitelstvu, kde zřejmě zjistil, že město může být možná ještě lepším zdrojem příjmů než církev. Asi bude něco na tom a sám to částečně i naznačuje, že ty miliardy z restitucí neputují nějak přímo a tak si ještě před svým zvolením do odpovědné funkce nechal od města v rozpočtu přiklepnout nějakých osmdesát tisíc na opravu kostela. Už tehdy jsem na to reagovala tím, že nemám zase až tolik proti našim poněkud nenasytným církvím, ale myslím si, že město, kde jsou rodiče dětí z mateřských škol vyzýváni, aby do nich dodávali toaletní papír, by mělo své prostředky rozdělovat lépe. V přímé reakci a pro přesné pochopení jeho lidských kvalit a také patrně jako hlavní argument pro své zvolení přinesl náš zbrusu nový místostarosta na jednání zastupitelstva několik rolí toaletního papíru. Těžko se můžeme divit, že do kostelů chodí čím dál méně lidí a asi bude dál přibývat farářů, kteří potřebují nějakou tu bokovku...

Ve výsledku tedy dnes máme tři nejvyšší volené funkcionáře města, kde starosta je uvolněn snad jen proto, že to by jenom okecat asi nešlo a další dva místostarostové vykonávají svou práci jen tak vedle či na přilepšenou. Jsem jen obyčejná ženská, nemám žádné vysoké vzdělání, ale něco mi říká, že tohle asi neměli na mysli naši zákonodárci, když tvořili současný a platný Zákon o obcích. Dokonce mi něco říká, že asi bude na místě požádat právníky o dobrozdání, jestli by toto zjevné obcházení smyslu zákona nemělo být předmětem ústavní stížnosti.Kapitolou samu pro sebe pak je již zmíněný rozpočet města, na který jsou více či méně napojeni prakticky všichni členové vedení města, kteří se zjevně řídí základním pravidlem všech mafií světa, a sice zásadou - spolu chyceni - spolu pověšeni.

Při projednávání rozpočtu se také dost jednoznačně ukázalo, že výrazným vedlejším motivem kromě vlastních peněženek, je pro naše místní hnutí ANO zjevná snaha dostat naše místní fotbalisty do první fotbalové ligy ať to stojí, co to stojí. Plně chápu, že v naší zemi je fotbal bezkonkurečně pro celou sportovní veřejnost číslem jedna a už pro prestiž města sama našim fotbalistům fandím, ale už mockrát jsme všichni četli, jak se zařizují ve fotbale výsledky a také samozřejmě platí, že pokud chce někdo v jakémkoli oboru hrát první ligu, tak na to musí mít nejen hráče, ale i schopný management, který dokáže sehnat peníze jinak než vysáváním městské kasy na úkor rozvoje škol a dokonce i na úkor všech ostatních sportů, které si na rozdíl od fotbalu na sebe opravdu vydělat nemohou - a to především v mládežnických kategoriích.

Pro celkovou ilustraci si přidejte před očima dosluhující ODS, která celkem po právu za své aktivity v předchozích obdobích byla občany "odměněna" pouhými dvěma mandáty a snaží se předstírat opoziční postoje. Prakticky ve všech klíčových otázkách však hlasuje s vedením a její čelný reprezentant, známý svým strachem z jakýchkoli autorit je zjevně šťasten, že jej nové vedení nechává oddávat či psát podbízivé texty v místním tisku. A  k tomu pak už jen celorepublikový evergreen - dosluhující komunisté, kteří však dnes leckde především právě díky hnutí ANO prožívají novou renesanci.

Pokud se jako nový zastupitel sbírající zkušenosti snažím rozhlížet i po řadě jiných měst v naší zemi - vnímám ještě jednu výraznou anomálii. Drtivá většina koalic v komunální politice je alespoň proporční v tom smyslu, že si politické subjekty, které tu či onu koalici vytvoří, rozdělí odpovědnost i pravomoci alespoň přibližně podle skutečného volebního výsledku. Do naší sedmičlené rady však bylo zvoleno pět ze sedmi zastupitelů za ANO a pouze jeden zástupce druhého vítěze voleb - tedy ČSSD a jeden z Volby pro město. Že jsou oba zjevně jen tak trochu do počtu snad ani není třeba dodávat i když tím mám na mysli jen a pouze samotné rozhodování. Oba jsou jinak ve vedení města opakovaně a jeden je ředitelem místní městské nemocnice a druhý je ředitel místní odborné školy, takže jejich motivace je více než jasná a funguje...

I přes všechny tyto své stesky jsem nesmírně ráda, že díky statutu zastupitele mohu dnes alespoň velmi podrobně informovat všechny své spoluobčany o těchto praktikách a všichni ti, kdo mne znají, vědí, že boj za čisté a prosperující město nikdy nevzdám. I přes počáteční odpor většiny zastupitelů se mi například povedlo donutit vedení města k dnes zcela již běžným audio online přenosům z našich zasedání a každý si tak může udělat vlastní nikým nemanipulovaný názor, jak se kdo chová a jak kdo pracuje. Jsem si naprosto jistá, že v rámci svých ač omezených pravomocí dokážu zabránit alespoň věcem,.které už by překračovaly platné zákony a s rostoucí podporou aktivizované veřejnosti věřím, že dokážu prosazovat i věci, které městu budou skutečně sloužit. Díky rostoucímu počtu příznivých reakcí veřejnosti na mé osobní webové stránky  - www.lenkajuricova.cz - přibývá každý měsíc lidí, kteří se na mne obrací se svými problémy ve vztahu k městu a dobře vědí proč. Narodila jsem se ve znamení Berana a celý život se podle toho i chovám.

reklama

autor: Lenka Juricová - profil

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…