Jurka (ODS): Vyškov patří mezi málo měst, které si poradí bez půjček a úvěrů

03.05.2021 17:36

Pozitivní čísla. Zůstatek je ve výši desítek milionů korun

Jurka (ODS): Vyškov patří mezi málo měst, které si poradí bez půjček a úvěrů
Foto: ODS
Popisek: ODS

Koronavirus se stal bez debat nejdůležitější událostí loňského roku. Zasáhl celý svět, sebral životy mnoha lidí, způsobil obrovské ekonomické škody. Ačkoliv také vedení Vyškova očekávalo výraznější útlum, ke krácení výdajů v roce 2020 nakonec nedošlo. Nemusely být zastavené ani žádné naplánované opravy a investiční akce.

Anketa

Považujete činnost konspiratori.sk, nebo spolku NELEŽ za korektní?

2%
96%
2%
hlasovalo: 3422 lidí

Ve spoustě z nich se pokračuje letos, protože docházelo k přípravě projektových dokumentací nebo město požádalo o dotace. Hospodářská politika Vyškova každopádně vykázala i za dvanáct měsíců roku 2020 velmi dobré ekonomické výsledky. Hospodaření města skončilo stejně jako v minulých letech pozitivně, a to kladným zůstatkem prostředků z hospodaření roku 2020 ve výši 76 milionů korun, přičemž v letošním roce zbývá ze závazků roku předchozího profinancovat 30 milionů. „Zůstatek volných disponibilních zdrojů tak činí 46 milionů korun. Z této sumy jsme v rámci schváleného rozpočtu na rok 2021 zapojili 21 milionů. K možnému dalšímu použití z hospodaření uplynulého roku nám tedy zůstává 25 milionů korun,“ shrnul důležitá čísla starosta Vyškova Karel Jurka.

Závěrečný účet města schválili vyškovští zastupitelé v úterý 27. dubna. „Všem, kteří se na vzorném hospodaření města podílí, patří poděkování. Vyškov navíc dlouhodobě nemá žádné cizí zdroje, takže nadále patříme mezi málo měst, které si poradí bez půjček a úvěrů. Jak vidno, investice odbory městského úřadu i naše příspěvkové organizace kvalitně plánují, máme za sebou i slušné výsledky při následných výběrových řízeních. Nesmíme ovšem ani nadále trpět krátkozrakostí a peníze uspořené v minulých letech využít na smysluplné projekty,“ zdůraznil starosta Jurka.

Na loňském kladném výsledku se mimo jiné podílelo překročení daňových příjmů o 14 milionů, příjmů z titulu přijatých pokut zejména odborem dopravy či překročení příjmů z prodeje nemovitostí o více než 3 miliony korun. „Musíme ale podotknout, že k překročení u sdílených daní došlo vůči upravenému rozpočtu. Původní schválený rozpočet sdílených daní na rok 2020 jsme s ohledem na predikce Ministerstva financí, které vykazovaly nepříznivý vývoj, upravili. Skutečnost byla naštěstí nakonec vlídnější,“ připomněl vyškovský starosta a doplnil, že ve srovnání se skutečností roku 2019 přesto došlo k poklesu o 21 milionů, což představuje téměř sedm procent.

Při porovnání s původně schváleným rozpočtem u sdílených daní (320 milionů) a skutečností roku 2020, došlo k poklesu o 27 milionů. Kompenzovaný byl nicméně jednorázovým nenávratným příspěvkem ze státního rozpočtu v částce 26 milionů. „K plnění rozpočtu příjmů je v těchto souvislostech třeba ještě poznamenat, že další větší propad město zaznamenalo u výnosu z loterií, konkrétně 6 milionů,“ dodal starosta.

Z celkového objemu výdajů ve výši 482 milionů šlo 21 procent na investice. Peníze putovaly například na dokončení oprav v areálu bývalého školního statku, zpevnění polní cesty mezi Vyškovem a Pustiměří, na opravy chodníků či krovu a střešního pláště objektu bývalé synagogy. K příspěvkovým organizacím města směřovalo 160 milionů korun. „Je to o 36 milionů více než v roce 2019. Kromě běžných i účelových příspěvků na provoz samozřejmě nemůžeme zapomínat na významné individuální akce v našich mateřských a základních školách, a především pak na zásadní rekonstrukci venkovního prostoru Aquaparku Vyškov. Areál je nyní velmi atraktivní a připravený na blížící se sezonu,“ řekl starosta Jurka.

Také na dotace na registrované sociální služby šla větší suma (6,8 milionu), konkrétně o 1,2 milionu více než v roce 2019. Dotace pro neziskový sektor pak přesáhly 12 milionů korun. „Budeme i do budoucna hospodařit uvážlivě. Koronavirový strašák je tu nadále s námi, dlouhodobě ochromil život celé planety, ohrožení příjmů do městské kasy pokračuje. Až čas ukáže, jak dlouho se ze současné krizové situace budeme vzpamatovávat,“ uzavřel starosta města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…