Jůzl (KDU-ČSL): Vzpomínky na generála Gablecha se mi nesmazatelně vryly do paměti

07.01.2017 16:58

Místostarosta Jůzl vzpomíná na mimořádný život generála Gablecha.

Jůzl (KDU-ČSL): Vzpomínky na generála Gablecha se mi nesmazatelně vryly do paměti
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Koncem minulého roku zemřel ve věku 101 let v Havlíčkově Brodě generál Imrich Gablech, který sloužil za druhé světové války v Britském královském letectvu. Měl jsem možnost se s ním setkávat a každé setkání bylo milé a obohacující.

Generál pan Imrich Gablech prožil mimořádný život v celé své pestrosti. Od nejtěžších válečných a totalitních okamžiků až po ty hezké chvíle v posledním období svobody. Po okupaci svého rodného Slovenska odletěl do sousedního Polska, při přeletu byl ale zajat Sověty a dva roky vězněn v Gulagu. Shodou šťastných okolností se pak dostal do Anglie, kde působil v letectvu, to už s podlomeným zdravím hlavně jako dispečer provozu.

Po válce se pak dostal do Havlíčkova Brodu, kde zakotvil. Ale jeho šťastné období trvalo krátce. Po Únoru 1948 ho komunisté za jeho statečnost, pevné postoje a hrdinství „odměnili“ propuštěním z armády a šikanou v osobním i pracovním životě.

Loni v rámci výročí konce II. světové války za panem generálem „tajně“ do havlíčkobrodské nemocnice zavítal slovenský prezident Andrej Kiska. Toto vrcholně lidské gesto přišlo v době, kdy je třeba nezapomínat na důležitost vlastenectví a obranyschopnost země, bojovat proti všem totalitám, ať už fašistickým nebo komunistickým, a hlavně se chovat s úctou k druhým. Návštěva prezidenta Kisky proběhla bez okázalostí, ostrých slov a bonmotů, která vzbuzují protireakci a přinášejí nesnášenlivost.

Vzpomínky na generála Gablecha se mi nesmazatelně vryly do paměti. Budu ho dál vidět jako nádherného člověka, který oplývá optimismem a vírou.

Ing. Čeněk Jůzl, místostarosta Havlíčkova Brodu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce