KAN: Vyjděme společně ze současné krize soudržnější, odpovědnější a svobodnější

25.03.2020 11:23

Dopis Klubu angažovaných nestraníků občanům

KAN: Vyjděme společně ze současné krize soudržnější, odpovědnější a svobodnější
Foto: KAN
Popisek: Klub angažovaných nestraníků

Vážené dámy, vážení pánové,

čelíme krizi, se kterou nemá několik generací zkušenost. Epidemie čínského viru nás zastihla ve stavu rozhádané a rozdělené společnosti. Část současných politiků zneužívá četných protichůdných jevů složité a rozporuplné doby nástupu nových technologií, nových ekonomických modelů a změn sociálních vztahů k útokům na vybrané společenské skupiny, které jim překážejí v jejich snahách upevnit si hospodářskou a politickou moc nad vámi a nad naší zemí. Stát, který nás má chránit a podporovat v dobách krizí a umenšovat jejich dopady, se stále více v jejich rukách mění v nástroj soukromých zájmů vybraných skupin a jedinců. Takový stát, placený z našich daní, potom logicky selhává, když nás má chránit a pomáhat v nepříznivých dobách.

Současná krize ukazuje, proč je pro stabilitu a budoucnost naší země, našeho národa, potřebná odborná kvalifikace a profesionalita státních zaměstnanců, občanská společnost, aktivní lidé, kteří nahrazují vlastní pílí to, co státní moc zanedbala. Hluboce se skláníme a děkujeme lidem napříč všemi generacemi, kteří nezištně pomáhají mírnit následky epidemie čínského viru. Naše poděkování a úcta patří všem lékařům a nemocničnímu personálu, kteří s odvahou a zodpovědností nasazují svoje vlastní zdraví a životy, aby pomohli druhým. Děkujeme všem, kteří zajišťují nezbytné služby v prodejnách potravin, při doručování zásilek, nebo pracují v integrovaném záchranném systému. Děkujeme jedincům napříč generacemi, kteří pomáhají s výrobou ochranných pomůcek i firmám, které se zapojily do výroby potřebných materiálů a zařízení. Vaše práce je cenná nejen nyní, ale jste velkou nadějí pro dobu, kdy budeme muset řešit následky nynější krize. Jste nadějí, protože jste bez nároků na finanční odměnu či jiné výhody prokázali, že vám nechybí odvaha, odpovědnost, záleží vám na svých spoluobčanech a na naší společné zemi.

Současnou krizi okamžitě začali někteří politici zneužívat k jejich politickým cílům, útokům na naši svobodu, na občanskou společnost a na Evropskou unii. Proti tomu staví „výhody“ polototalitních a totalitních režimů, které se údajně vyrovnávají s epidemií lépe. Nenechte se mást tímto lhaním. Dnešní významná omezení jsou právě ukázkou toho, čemu by se mohl v řadě aspektů blížit náš život v novém autoritářském režimu. V jiném, než před rokem 89, ale přesto v autoritářském režimu. Proto se na vás všechny obracíme s výzvou k dodržování nařízených opatření, aby se zmírnily dopady epidemie. Současně i proto, aby jste nezavdávali důvody k ještě větším restrikcím, případným represím a účelovému prodlužování omezení.

Bylo napsáno tisíce knih o tom, jak se vyspělé společnosti přesunují z biosféry, ve které lidé žili po celou dobu svojí existence, do infosféry. Nynější krize nám ukazuje, že ani svět vyspělých technologií nás od potřeby kvalitního životního prostředí a od přírody neodpoutal. Každým rokem si od přírody bereme více, než je schopna reprodukovat. Není náhodou, že z Číny, kde je ekonomický růst nadřazen téměř všemu, za necelých 20 roků vzešla na svět už druhá zákeřná nemoc. Zatímco virus SARS k nám v roce 2002 nedoputoval, virus COVID-19 už má na svědomí tisíce mrtvých a statisíce nakažených po celém světě. A bohužel, účet v těchto chvílích zdaleka není uzavřen.

Dnešní krize ještě ani nedosáhla svého vrcholu a už slyšíme, že je vedle problémů a ztrát také příležitostí. Velmi pečlivě hlídejme, aby nás tyto příležitosti nepřivedly k tomu, že bohatí budou ještě bohatší, že lidé s autoritativními sklony vládnutí nás připraví o naše svobody, nebo že nás vládnoucí politici a jejich vyvolení „podnikatelé“ ještě více přiváží k autoritářským režimům.

Obětmi současné epidemie se stávají nejvíce lidé staršího věku a lidé s oslabeným zdravím. Nepřipusťme ani na chvíli, aby se ve společnosti rozšířil mezigenerační konflikt. Jednak není pravda, že pro mladší lidi není virus tolik nebezpečný. Naše společnost v následujících měsících a letech projde dlouho nevídaným testem dodržování základních etických hodnot. Každý lidský život má svoji cenu, je neopakovatelným příběhem. Jenom jsme si možná zatím nenašli dost širokou cestu k moudrosti a poznání těch, kteří jisté kapitoly svého života postupně uzavírají.

Po prožitých hrůzách druhé světové války se naši předkové rozhodli hledat naději na lepší život u národů, které neměly zkušenosti se životem ve svobodě. Odvrátili se od zemí, které je v rozhodujících chvílích zradily. Zatímco tyto země svoje chyby a selhání napravily, našim předkům zůstala vnucená totalita, úpadek a obrovský promarněný lidský a ekonomický potenciál. Neopakujme stejné chyby. Naopak, vyjděme společně ze současné krize soudržnější, odpovědnější a svobodnější. Věříme vám všem, že se tak stane.

Za Ústřední radu Klubu angažovaných nestraníků:

Ing. František Laudát
Ing. Jiří Domlátil
Bc. Marcel Miška
Ing. Miroslav Matějka
MUDr. Karel Protiva
Radek Hruška
Stanislav Pochman

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.