KDU-ČSL: Chceme spravedlivě řešit problém skoro milionu lidí v dluzích

25.07.2018 18:15

Aktuálně míří v Poslanecké sněmovně do druhého čtení novela insolvenčního zákona, kterou předložilo ministerstvo spravedlnosti ještě pod vedením Roberta Pelikána.

KDU-ČSL: Chceme spravedlivě řešit problém skoro milionu lidí v dluzích
Foto: http://www.kdu.cz
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

"Je to obrovský problém - nejen právní, ale hlavně sociální a ekonomický. Už skoro 900 tisíc lidí čelí exekuci a často jim je institut oddlužení nedostupný," říká předseda Podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení Marek Výborný /KDU-ČSL/. Právě jím vedený podvýbor má nyní na stole 34 pozměňovacích návrhů, které by měly předkládanou novelu zásadně upravit.

"Naším cílem, který si klade i KDU-ČSL, je hledat takové řešení, které bude kompromisní variantou. Na jedné straně vstřícné k dlužníkům, kteří budou mít zájem se svého břemene zbavit a začít zodpovědně nakládat se svými financemi. Na straně druhé by opatření neměla přehlížet oprávněné nároky slušných věřitelů, protože zdaleka ne všichni patří do kategorie tzv. šmejdů," komentuje Výborný. Dodává, že je důležité nezapomínat na rozvoj finanční a sociální gramotnosti - u dětí i seniorů. "Zde vidíme výraznou roli neziskových organizací, které by měl stát v této činnosti podpořit," doplňuje.

"Je to velmi komplikovaná situace, své zájmy zde má mnoho účastníků celého systému oddlužování. Přesto chci udělat maximum pro to, aby byl výsledek reálně aplikovatelný soudy a nedošlo k jejich zahlcení. Současně musí být jasně formulovaná zodpovědnost soudů a insolvenčních správců," uzavírá Marek Výborný, který bude tento týden o celé novele jednat i s novým ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem.

Pozměňovacími návrhy se bude detailně zabývat Ústavně právní výbor PS na začátku září, následně pak celá Sněmovna. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.