KDU-ČSL: Je nezbytné zřídit jednu centrální autoritu státu pro oblast IT

15.04.2014 19:30

Reakce na výsledky auditu na MPSV.

KDU-ČSL: Je nezbytné zřídit jednu centrální autoritu státu pro oblast IT
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

„Dnešní zprávy z MPSV poukázaly na problém s dodržováním zákona o Veřejných zakázkách. Problematiku zadávání Veřejných zakázek nelze zúžit jen na ministerstva, ale nesmíme v této souvislosti zapomínat na obecní a městskou samosprávu a ani na podniky typu Česká pošta apod. Jestliže přijmeme premisu, že český stát „je jedno velké IT“, pak celkový roční rozpočet dosahuje podle kvalifikovaných odhadů 80 – 100 mld. A znovu podotýkám, že podle dnešních zvyklostí si každá obec, každá instituce řeší svoje systémy samostatně. Při centralizaci těchto procesů je možné skokově ušetřit až 15 % z celkové částky. Tedy až 15 mld. ročně. To představuje kompletní náklady na rekonstrukci dálnice D1 nebo takřka dva roční rozpočty ministerstva kultury,“ řekl na dnešní tiskové konferenci místopředseda Parlamentu České republiky a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Současně zdůraznil, že je nezbytné, např. po vzoru Slovenska či Rakouska, zřídit nezávislou státní autoritu, která nabídne celé státní správě a samosprávě výkon základních ICT služeb. Dále Bartošek doplnil, že s tímto názorem KDU-ČSL seznámí své koaliční partnery.

Odborný konzultant, digital ambassador České republiky Ondřej Felix potvrdil, že kritická situace v resortu MPSV, ale i v oblasti státního IT, je dlouhodobě neřešená. „Jestliže Český stát hospodaří s bilionem korun ročně, pak se všechny tyto finanční prostředky vybírají prostřednictvím IT systému státu a tento bilion se posléze IT systému státu zase vyplácí,“ dodal Ondřej Felix. Souhlasil také, že zřízení nezávislé státní autority pro výkon ICT služeb státu je správným krokem pro ekonomickou efektivitu a zvýšení komfortu služeb pro občana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…