KDU-ČSL: Jsme v poločase

28.11.2015 18:40

KDU-ČSL v poločase své účasti ve vládě a v Poslanecké sněmovně zhodnotila svoji práci a představila její výsledky.

KDU-ČSL: Jsme v poločase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Mám dvě dobré zprávy. Ta první je, že vláda plní svůj program. A ta druhá, že ten program je z velké části programem KDU-ČSL,“ řekl Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

Volební program KDU-ČSL obsahoval 197 programových priorit. Z toho 89 jsou buď splněny, popřípadě se průběžně plní (v případě, že jde o závazky platné pro celé volební období). 74 priorit bude splněno či je splěno částečně. Není plněno 34 priorit.

Vyjádřeno v procentech: 45 % priorit je splněno, dalších 38 % splněno bude a nesplněno je pouhých 17 %. Lze předpokládat, že na konci mandátu vlády by mělo být splněno 83 %.

„Domnívám se, že se čtrnácti poslanci je více než 80% naplněnost slibů voličům dobrý výsledek a ukazuje se, že platí to, co jsem říkal ve volbách a po nich, totiž že KDU-ČSL už není jazýčkem na vahách, není ve vládě přívěskem, který pomáhá druhým plnit jejich program, ale realizuje v kabinetu ten svůj – a jen kvůli programu ve sněmovně také je. Chci samozřejmě poděkovat, že koaliční partneři nám umožňují plnit naše priority. Je to nepochybně proto, že jde o dobré priority, a tak lidovecké návrhy, jako je například vrácení slevy na dani pracujícím důchodcům, či výrazné zvýšení daňových bonusů na děti berou dnes naši partneři de facto za své,“ řekl Pavel Bělobrádek.

Pavel Bělobrádek představil také činnost svého úřadu pro vědu výzkum a inovace. Na rok 2016 se mu podařilo získat o více než 2,5 miliardy více, než byla výchozí hodnota střednědobého rozpočtového výhledu, zároveň bylo institucionálně nastaveno zřízení rezortu Ministerstva pro výzkum a vývoj.

„Letos jsme mohli poprvé využít své vlastní zdroje a zvolit analytický přístup, který nepředkládá jen stroze převzatá data, ale podrobuje je podrobné analýze, popisuje souvislosti a představuje trendy, doporučení a předpoklady do budoucna,“ vysvětlil Pavel Bělobrádek.

Marian Jurečka, 1. místopředseda strany a ministr zemědělství, mezi významné splněné priority řadí úspory na rezortu, program rozvoje venkova i úspěchy v oblasti potravinové politiky.

„Podařilo se nám například získat ze státního rozpočtu na národní zemědělské programy v příštím roce 2,25 miliardy korun. Nejvíce peněz, konkrétně více než 1,6 miliardy, bude směřovat do živočišné výroby. Připravili jsme také novelu zákona o potravinách, která zjednoduší a zefektivní kontroly na trhu s potravinami a zpřehlední kompetence v maloobchodu. Na podporu zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti v potravinářství jsme připravili z národních peněz v letech 2015-2020 ročně kolem 200 milionů korun,“ řekl Marian Jurečka.

Ministerstvo kultury hlásí 8 splněných priorit z celkem devíti.

„Zvýšili jsme výdaje do resortu ministerstva kultury, úspěšně prosazujeme transparentní činnost národních kulturních institucí, posílili jsme dlouhodobě a dobře fungující programy pro obnovu a údržbu památek včetně výrazného zpružnění a zefektivnění systému památkové péče zejména využitím moderních komunikačních technologií. Chci také poděkovat všem svým kolegům, že svoji práci dělají srdcem,“ řekl Daniel Herman, ministr kultury.

Úspěchy strany v sociální oblasti přestavil místopředseda strany a garant její sociální politiky Jan Bartošek.

„Budu stručný. Prosadili jsme navýšení odečitatelné položky na dítě, kurzarbeit, který v ekonomicky nepříznivých dobách zamezí nárůstu nezaměstnaných a je v důsledku pro stát mnohem levnější než navyšování prostředků na podporu v nezaměstnanosti. Dále dětské skupiny, které rodičům umožní pracovat a zároveň zajistit péči o děti, zastavili jsme podivné praktiky v exekucích, takže vymáhání pohledávek již do budoucna nebude výhodným byznysem. Došlo také k přesměrování doplatku na bydlení ve vztahu k obytné ploše (nikoli na počet lidí) a k  definování minimálních standardů bydlení, což směřuje proti vlastníkům ubytoven  a vůbec proti tomuto byznysu,“ shrnul Jan Bartošek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…