KDU-ČSL: Kandidát do Senátu s politickou zkušeností

05.08.2014 20:44

Kandidátem koalice VLASTA do Senátu v obvodu č. 22 je Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory

KDU-ČSL: Kandidát do Senátu s politickou zkušeností
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

VLASTA – koalice občanů Prahy 10, KDU-ČSL a Liberálně ekologické strany nominovala do doplňovacích senátních voleb v obvodě č. 22 PharmDr. Lubomíra Chudobu.

„Vím, že za tento obvod v Senátu jako první excelovala lékařka MUDr. Zuzana Roithová. Chtěl bych na její práci navázat ve dvou směrech. Pečlivým a solidním přístupem při přípravě zdravotnických zákonů. Tato oblast zajímá hlavně starší občany Prahy 10, ale i rodiny s dětmi. Za nezbytné považuji také aktivně spolupracovat s občanskou společností: se spolky, sdruženími, občanskými iniciativami, zájmovými a sportovními kluby nebo s organizacemi poskytujícími pomoc nemocným a postiženým. Tato veřejná služba patří podle mého názoru k nepsaným povinnostem senátora,“ říká o svých hlavních cílech v Senátu Lubomír Chudoba.

Doplňuje ho Renata Chmelová, kandidátka koalice VLASTA na starostku Prahy 10: „Poznali jsme Lubomíra Chudobu jako zkušeného, spolehlivého a věcného politika. Jsem si jistá, že nebude ve vleku politických podnikatelů, kteří už vědí, že v Praze 10 letos končí, a tím více na konci volebního období Praze 10 škodí. V posledních dvou měsících se koalici VLASTA a dalším iniciátorům referenda podařilo sebrat přes 9500 podpisů občanů Prahy 10 pod požadavek nestavět radnici za miliardu. Jedním z hlavních témat naší kampaně bude to, jak s ušetřenými penězi naložit ve prospěch občanů Prahy 10.“

„Přicházíme se svým kandidátem sice jako poslední, ale troufnu si tvrdit, že pan Dr. Chudoba je první, kdo má tak silné profesní zázemí a hlavně zkušenost při tvorbě zákonů. S takovou výbavou se on – a spolu s ním ani zájmy voliček a voličů v Praze 10 –  v Senátu rozhodně neztratí,“ konstatuje Pavel Mareš, předseda KDU-ČSL v Praze 10 a jeden z lídrů koalice VLASTA.

 Hlavní priority:

1/ zdravotnictví

·         předvídatelná a přiměřená spoluúčast, účinný ochranný limit

Česká republika je jedinou zemí v EU, kde ani předepisující lékař, ani pacient neví, kolik bude na léky doplácet a jak velká část jeho spoluúčasti se mu započte do ochranného limitu. Je nezbytné zabezpečit, aby v každé lékové skupině byl skutečně vždy pacientům k dispozici minimálně jeden lék plně hrazený zdravotními pojišťovnami. S tím souvisí i nutnost legislativně zakázat všechny reexporty léčivých přípravků, které by vedly k nedostupnosti léků pro české pacienty. Dále je nutná revize systému spoluúčasti pacientů a přijetí nových pravidel, které budou občanům garantovat dostupnost lékařem předepsaných léků za shodných podmínek výše jejich doplatků, stejně jako ve všech zemích EU. A do ochranného limitu by se pak měly započítávat všechny doplatky na léky předepsané lékařem a hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

 ·         dostupnost bezpečné a kvalitní zdravotní péče

České zdravotnictví je v současné době v řadě parametrů na špičkové evropské úrovni. Pro jeho další rozvoj je ale nutné se ztotožnit mj. i s letošními výstupy expertního týmu OECD, který navrhuje zavést měřitelná kritéria kvality i do ambulantní sféry, rozvoj eHealth (zejména sdílení medicínských dat o léčeném mezi zdravotníky) a více se věnovat prevenci a screeningu onemocnění. Léčba časných stádií přináší zpravidla výrazně vyšší úspěšnost léčby a je také ekonomicky méně nákladná.
 

2/ právo

·         bezplatný přístup k plným zněním právních předpisů

V právním státě musí mít občan bezplatný přístup k úplným zněním právních předpisů. Novelizované zákony si však český občan musí kupovat, aby se dozvěděl, co v nich je. Bezplatné by měly být i starší verze úplných znění.

 ·         srozumitelnost zákonů a jejich účinnost maximálně dvakrát do roka

Zákony jsou pro běžného občana téměř nesrozumitelné, je jich přijímáno neúměrné množství, většinou v nepřehledných novelách, které nabývají účinnosti i několikrát za měsíc. Zákony musí být psány tak, aby je občan chápal. Mělo by být přijato pravidlo, že zákony mohou nabýt účinnosti nejvýše dvakrát do roka, např. k 1. lednu a 1. červnu.

 ·         „justiční prázdniny“

Navrhuji omezit soudní jednání v červenci a srpnu na nejnutnější věci (vazební trestní řízení, předběžná opatření apod.). O letních dovolených je zmařena značná část jednání. „Justiční prázdniny“ by daly všem účastníkům soudních řízení možnost bez obav si plánovat letní volné dny. Soudcům by se navíc uvolnily ruce pro studium spisů a přípravu na další jednání.

 
3/ spolupráce s občany a Koalicí občanů Prahy 10

·         pečlivé vyhodnocování podnětů občanů

·         důsledný monitoring práce státní správy a samosprávy

 
Životopis

PharmDr. Lubomír Chudoba (1963) je od listopadu 2011 až dosud prezidentem České lékárnické komory. Stejnou funkci vykonával už v letech 2002–2007, viceprezidenta pak 1999–2002. V letech 2008–2010 byl předsedou Lékové komise Svazu zdravotních pojišťoven ČR. Pracovní kariéru zahájil jako vedoucí lékárník a provozovatel lékárny. V letech 2004–2014 člen Rady poskytovatelů zdravotní péče (poradní orgán ministra zdravotnictví), zástupce České lékárnické komory v Bruselu (Pharmaceutical Group of the European Union), člen vědecké rady Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové. Je autorem Regulace cen léčivých přípravků v ČR a návrhu jejích změn pro Nadační fond Elpida.

Politicky se od roku 1996 angažoval za ČSSD, z které koncem června 2014 definitivně odešel. Své členství si nadto vždy pozastavil kvůli funkci v České lékárnické komoře. Dokončuje druhé období jako zastupitel MČ Praha 13. Nikdy nebyl členem KSČ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…