KDU-ČSL: Krajští zastupitelé si v Třešti vyslechli, co trápí starosty

05.02.2017 17:29

Dvacítka starostek a starostů z Vysočiny využila možnosti lednového setkání v Třešti se sedmi krajskými zastupiteli za KDU-ČSL.

KDU-ČSL: Krajští zastupitelé si v Třešti vyslechli, co trápí starosty
Foto: jihlava.cz
Popisek: Náměstek primátora města Jihlavy ing. Jaromír Kalina

Zastupitelé promluvili o tom, jakým tématům se budou věnovat, a nabídli pomoc při jednáních s krajem. Starostové zase zmínili to, co nejčastěji řeší ve "svých" obcích: čističky, hospodaření s vodou, odpady, útlum služeb na venkově, obchvaty a opravy silnic.

„Sešli jsme se tu, abychom mohli diskutovat problémy našeho kraje a podat si vzájemně pomocnou ruku. Ačkoli jsme jako KDU-ČSL v Kraji Vysočina v opozici, můžeme se podílet na směřování kraje ať už v zastupitelstvu, nebo prostřednictvím komisí a výborů,“ uvedl setkání předseda krajských lidoveckých zastupitelů Jaromír Kalina. Jako zajímavost doplnil, že nejnovější Veřejné fórum obyvatel kraje se při jednání o problémech kraje shodlo na desateru, které téměř kopíruje předvolební témata KDU-ČSL.

Jednotliví zastupitelé kraje pak starosty informovali o tom, čemu se věnují ve výborech a komisích. Zdůraznili, že KDU-ČSL ve shodě s volebním programem navrhla navýšit objem dotací pro obce do 1500 lidí (Program obnovy venkova) z 69 na 120 milionů ročně – aby každá obec ročně dostala skoro 200 tisíc. Tento návrh neprošel. Tématu se chopilo hnutí STAN, ovšem prosadilo jen pětinový objem – tedy pouze 120 tisíc pro každou obec. A i to prý vzbudilo nevoli u nejvyššího vedení kraje.

Ve druhé části setkání pak promluvili starostky a starostové o tom, co považují za největší problém „svých“ obcí a měst. Řeč byla o čistírnách odpadních vod a kanalizacích a vůbec hospodaření s vodou (Častrov, Dlouhá Ves, Pohled), budoucnosti odpadového hospodaření (Třešť), sociálních zařízeních (DPS Dalešice), nedostatku praktických lékařů (Černovice), obchvatech či mostech (Nové Veselí, Třebíč, Světlá nad Sázavou), hřištích (Netín) či zavírání vesnických prodejen (Veselá).

Na závěr předseda krajských zastupitelů Jaromír Kalina navrhl tato setkání pořádat pravidelně a od příště už je zaměřit na jedno výše uvedené konkrétní téma a tomu se věnovat zevrubně. Starostové s tímto návrhem souhlasili. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…