KDU-ČSL: Ministr financí ignoruje závazky vlády a navrhuje populistické vábničky

29.01.2016 18:56

Ministr Babiš navrhuje snížení daně z přidané hodnoty u sudového piva ze současných 21 na 10 procent.

KDU-ČSL: Ministr financí ignoruje závazky vlády a navrhuje populistické vábničky
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

S podnětem, aby stát snížil spotřební daň na pivo, přišli majitelé pivovarů a pivovarníci na ministerstvo zemědělství již před půl rokem.

„Tento návrh jsem tehdy projednával s koaličními partnery a proti byl především ministr financí. Odůvodnil to tím, že by nastal výpadek příjmů do státního rozpočtu. A dnes tento návrh prezentuje jako svůj nápad? O tom ať si obrázek udělá každý sám,“ řekl Marian Jurečka, místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství.

Zároveň jen několik dní nazpátek vláda schválila Akční plán pro oblast alkoholu, tabáku a hazardu. Nejen z ní vyplývá, jak alarmující je situace například mezi mladistvými.

„Téměř dvacet procent patnáctiletých pije pravidelně alkohol. Pan ministr Babiš jim to tedy ještě usnadní. Rád bych mu připomněl, že vláda se zavázala do roku 2020 snížit konzumaci o 5 %  čistého alkoholu. Prostě podle Andreje Babiše na pivo bude, i kdyby na pivo nebylo,“ řekl Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL.

KDU-ČSL považuje krok ministra financí za účelový a populistický.

„Pokud bychom chtěli opravdu jednat ve prospěch lidí a nejvíce ohrožených skupin společnosti, pak snižme DPH u potravin, protože to reálně pomůže rodinám s dětmi nebo lidem s nižšími příjmy. To by bylo opravdu poctivě mířené opatření a budu o něm tedy chtít jednat. A až uděláme toto, pak se teprve bavme o snižování daní u jiných položek,“ dodal Marian Jurečka.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.