KDU-ČSL: Naše bezpečnost je předpokladem prosperity a hospodářského růstu

24.02.2017 13:34

KDU-ČSL jako odpovědná strana trvá na tom, že sliby, zde konkrétně v oblasti obrany, se mají plnit. Chceme co nejrychleji splnit závazek 2 % výdajů na obranu.

KDU-ČSL: Naše bezpečnost je předpokladem prosperity a hospodářského růstu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

Nutnost zvýšení výdajů na obranu si KDU-ČSL uvědomuje léta. Již v roce 2014 jsme prosadili vládní závazek zvýšit do roku 2020 výdaje na obranu alespoň na 1,4 %. Ten však ministerstvo obrany pod vedením ministra z Hnutí ANO neplní; náš obranný rozpočet zůstává na hranici 1 %. A to je velmi málo.

„Považujeme za důležité, aby tato vládní koalice přijala výzvu, kterou adresuje některým členským zemím severoatlantické aliance zejména nová administrativa ve Washingtonu a my rozhodně do té skupiny oslovených patříme, protože se udržujeme na hladině 1,01 procenta. Domníváme se, že tato vládní koalice nemůže odvalovat svoji odpovědnost na rok 2025. Musíme přijmout odpovědnost a zformulovat konkrétní závazek pro příští volební období,“ řekl Ivan Gabal, místopředseda Výboru pro obranu.

Závazný plán zvyšování obranných výdajů je třeba předložit na příštím setkání vysokých představitelů členských zemí NATO v letošním roce a začít s jeho plněním již rozpočtem na rok 2018.

KDU-ČSL nesouhlasí s prodlužováním horizontu naplnění spojeneckých závazků až na rok 2025, který vnímáme jako alibistické odkládání naší odpovědnosti na další dvě volební období a na další vlády. Odpovědnost za rozhodnutí v roce 2017 je naše odpovědnost.

„Dosažení dvou procent v krátkém čase pěti let je otázkou také absorpční schopnosti tohoto rezortu.  Podle mého názoru s odpovědným vedením rezortu a generálního štábu to je zvládnutelné v horizontu pěti let a můžeme se na tu úroveň dostat způsobem, který adekvátně a významně navýší bojové schopnost armády České republiky. Tuto debatu jsme připraveni přenést na koaliční úroveň,“ dodal Ivan Gabal.

Do roku 2005 jsme se k hranici 2 % téměř blížili, avšak následná krize a nutnost jiných výdajů tento vývoj zastavily.

„Od roku 2007 do současnosti máme velký propad v této oblasti, dluh. Celé volební období se ho snažíme vyrovnat. V následujících letech bychom měli zvyšovat výdaje na obranu tempem 0,2 HDP, což znamená 11-12 miliard korun ročně. A jestli se mě ptáte, zda je to reálné, tak reálné to je. Podle predikcí České národní banky můžeme nadále počítat s hospodářským růstem. Závěrem chci zdůraznit, že naše bezpečnost a bezpečnost západního světa podmiňuje naši prosperitu a náš hospodářský růst,“ řekl Jaroslav Klaška, místopředseda Rozpočtového výboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…