KDU-ČSL: Ne nespravedlivému krácení financí církevním a soukromým školám

23.07.2014 6:40

Navrhovaná novela školského zákona, která krátí finanční prostředky na provozní náklady soukromým a církevním školám, je pro KDU-ČSL nepřijatelná.

KDU-ČSL: Ne nespravedlivému krácení financí církevním a soukromým školám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Zamýšlené snížení dotace by vedlo až k zániku škol, jejichž zřizovatelé nebudou schopni nést náklady na jejich provoz. Jedná se často o obecně prospěšné společnosti a jiné neziskové subjekty, kterým charakter jejich činnosti neumožňuje vybírat školné. Likvidační by to bylo především pro zařízení, která navštěvují studenti ze sociálně slabých skupin či hendikepovaní. Ohrožena je i řada učňovských oborů. Lidovci se proti připravované novele postavili zásadními argumenty v mezirezortním připomínkovém řízení.

Opatření má sjednotit pravidla financování soukromých a církevních škol s financováním škol ostatních zřizovatelů, zejména obcí a krajů. Ve skutečnosti by tak ale došlo k nespravedlivému zatížení soukromých a církevních škol. Obce a kraje totiž zajišťují financování veřejných škol z peněz daňových poplatníků. Kdyby rodiče, jejichž děti nenavštěvují veřejné školy, museli krácení dotace na provoz dorovnávat formou školného, nespravedlivě by tak platili dvakrát, svými daněmi by přispívali na žáky ve veřejných školách a svým dětem by platili školné. Dítě v soukromé, církevní či veřejné škole má ale podle KDU-ČSL stejnou hodnotu. Soukromé a církevní školy rovněž velmi často vykazují mnohem lepší výsledky než školy veřejné.

„Navzdory předsudkům nejsou soukromé školy pouze pro elitní studenty. Naopak většina z nich poskytuje vzdělání pro žáky se speciálními potřebami, handicapované či z vícečetných rodin. Stát pro tyto žáky nemá vhodnou alternativu, podpora soukromých a církevních škol je tak pro stát v důsledku výhodnější. Je mi líto, že musíme vést tento spor. Ve vládním programovém prohlášení není o omezování prostředků pro nestátní školy ani slovo. Naopak je v něm pasáž týkající se rovných příležitostí, s nímž je diskriminace žáků soukromých a církevních škol v příkrém rozporu,“ říká místopředseda vlády Pavel Bělobrádek.

„Budeme podporovat ministra školství ve snaze rozlišovat školy podle kvality, nikoliv podle jejich zřizovatele. Soukromé a církevní školy jsou závislé na vícezdrojovém financování a pro stát jsou v důsledku levnější. S ministrem Chládkem jsme se domluvili na vzniku pracovní komise, která stav financování soukromých a církevních škol prověří, “ říká místopředsedkyně Senátu Miluše Horská.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.