KDU-ČSL: O koalici jsme vyjednávali férově

16.10.2016 19:31

Od začátku našeho vyjednávání jsme ctili karty, které rozdali voliči v krajských volbách. Proto jsme ihned od začátku vyjednávali s hnutím ANO a veřejně jsme deklarovali, že nejednáme s jiným partnerem.

KDU-ČSL: O koalici jsme vyjednávali férově
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Rozebrali jsme několik možných variant spolupráce. O tom, že si klademe jakýkoliv nárok na nějakou funkci nebo ultimativní požadavek na pozici hejtmana, nepadla zmínka. V následujících jednáních jsme otevřeli i tuto otázku a jaké by byly naše požadavky v případě, že bychom o tuto pozici zájem měli. V tomto okamžiku se nejspíše hnutí Ano zaleklo a sestavilo obratem trojblok s TOP 09 společně s Žít Brno a Starosty pro jižní Moravu. Následně stačilo přibrat už jen stranu, která má více než 10 mandátů. ANO si zvolilo ČSSD. Jakým způsobem bylo toto rozhodnutí ovlivněno „doporučením“ z Prahy, můžeme jen spekulovat.

Respektujeme rozhodnutí hnutí ANO pokračovat v koalici se Sociální demokracií namísto s KDU-ČSL. Preferovali bychom však, kdybychom se tuto informaci dozvěděli od zástupců hnutí, kteří nám ještě ve středu odpoledne sami slibovali sdělit výsledek svého rozhodnutí dříve než médiím.

Přesto chceme věřit tomu, že hnutí ANO nebude praktikovat destruktivní politiku a ve vedení kraje zachová vše dobré, co se v předešlých letech podařilo vybudovat.

Členům nově se rodící koalice přejeme hodně zdaru a našim voličům slibujeme, že i v řadách opozice budeme pracovat stejně tvrdě, jako dosud ve vedení kraje.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.