KDU-ČSL: Od příštího roku budou moct obce využívat půjčky od státu na výstavbu bytů

30.09.2018 8:37

Předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek se v pátek 21. září opět sešel s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou. Společně jednali o programu Dostupného bydlení – jejich práce má první výsledky.

KDU-ČSL: Od příštího roku budou moct obce využívat půjčky od státu na výstavbu bytů
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Ministryně potvrdila, že na jaře příštího roku začne ministerstvo poskytovat obcím nízkoúročné půjčky na výstavbu obecních bytů. „Vítáme, že paní ministryně udělala několik kroků, které urychlí výstavbu městských bytů tak, jak ji prosazujeme v rámci našeho konceptu Dostupného bydlení,“ uvedl Bartošek.

Konkrétně ministerstvo pro příští rok vyčlení k zajištění bydlení v obcích tři miliardy korun. V rámci tohoto rozpočtu dojde k také k zajištění sociálního bydlení pro ty, kteří jej potřebují využít. Bude se jednat například o matky samoživitelky nebo seniory. „Mám z našeho společného jednání radost. Musím říct, že to, co s paní ministryní na jednání domluvíme, vždy platí. Chceme dát našim starostům a komunálním politikům možnost, jak rychle a za rozumné peníze vystavět chybějící byty,“ okomentoval Jan Bartošek.

Obce budou moct samy rozhodovat o konkrétní podobě bytové výstavby. Buď se může jít cestou Dostupného bydlení – tedy městské byty na pronájem, nebo se můžou starostové rozhodnout, že budou kombinovat dostupné a sociální bydlení. Jelikož je na sociální bydlení stoprocentní dotace, kombinace obou typů bytů v rámci jedné výstavby tak může náklady na dostupné bydlení ještě o něco zlevnit.

Dostupné bydlení podle KDU-ČSL spočívá ve vytvoření nabídky všeobecně dostupných bytů vybudovaných z nepotřebného majetku státu, krajů a měst. Tyto nevyužívané nemovitosti mnohdy končí v prodeji a naplno je na místo původního vlastníka využije někdo jiný. „Ubytovací potenciál" těchto nemovitostí (například obecních domů, starých továren nebo tzv. brownfieldů) je tak nulový. Developeři je často odkoupí za pár korun a vytvoří předražené byty. Proto se pro většinu obyvatel stává nové i nájemní bydlení nedostupným. KDU-ČSL proto přichází s projektem DOSTUPNÉHO BYDLENÍ.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice