KDU-ČSL Praha 2: Posudky na byty jsou zcela mimo mísu. Vrchol populismu a pokrytectví

21.09.2016 21:01

Zastupitelstvo městské části Praha 2 na svém jednání dne 19. 9. 2016 nepřijalo žádný z dvaceti návrhu usnesení k prodeji obecních bytů stávajícím nájemcům. Opozice včetně zástupců KDU-ČSL prodeje nepodpořila, stejně jako ve všech předchozích případech. Návrhy, které předložila zástupkyně starostky Michaela Mazancová (OSB) ovšem tentokrát nezískala podporu ani části koaličních zastupitelů.

KDU-ČSL Praha 2: Posudky na byty jsou zcela mimo mísu. Vrchol populismu a pokrytectví
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Během rozpravy jsme naše kolegy upozornili na konkrétních číslech, že znalecké posudky zpracované firmou MUROM ani zdaleka nereflektují současnou realitu a nerespektují tak požadavek zákona na cenu v místě a čase obvyklou“, uvádí předseda zastupitelského klubu KDU-ČSL Praha 2 Otto Schwarz.

Zastupitelé KDU-ČSL prezentovali během jednání údaje z katastru nemovitostí, ze kterých bylo zřejmé, jak výhodným byznysem se pro některé nájemníky stalo, nabytý obecní byt obratem zpeněžit.

Jsou to poměrně šokující čísla. ´Obchodní marže´dosahuje výše od 30% do 100%, přičemž extremním případem je přeprodej dvou bytů na Masarykově nábřeží odkoupených nájemcem od obce za 5,4 milionů a 8 milionů, následně zobchodovaných za 14 milionů a 22,5 milionu“, vysvětluje zastupitelka KDU-ČSL Jana Duchková.

Členové zastupitelstva byli v průběhu rozpravy rovněž seznámeni s naší podrobnější analýzou výsledků aukcí volných obecních bytů, která proběhla 11. 9. 2016.

„Také v případě aukcí se jednoznačně prokázalo, že posudky, které pro městskou část zpracoval MUROM, jsou zcela ´mimo mísu´. Kupříkladu dva byty v Římské ulici, kdy znalec stanovil cenu 45 000 Kč/m2, se v aukci prodaly za cenu cca 89 000 Kč/m2  resp. 91.000 Kč/ m2“, konstatuje další členka klubu KDU-ČSL Marie Truhlářová.  

Za hojné účasti občanů Prahy 2 v zasedacím sále nakonec návrhy podpořili pouze zastupitelé ODS a spolku OSB-Občané za spokojené bydlení.

„To, co předvedli v závěru rozpravy někteří zástupci ODS, ovšem musím vnímat jako naprosto nedůstojné divadlo. Pokud se někdo veřejně bije v prsa, že prodeje podpoří i s rizikem, že by mohl čelit případnému trestnímu oznámení a současně ví předem, že návrhy přijaty nebudou, je to podle mého názoru vrchol populismu a pokrytectví“, doplňuje rozhořčeně zastupitelka Jana Duchková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…