KDU-ČSL: První „ostré“ zastupitelstvo kraje potvrdilo, že jsme jedinou opozicí

27.11.2016 13:46

Vysočinští lidovci na úterním zastupitelstvu Kraje Vysočiny nešetřili věcnými připomínkami či dotazy k řadě bodů. Četnost jejich dotazů jen potvrdila, že KDU-ČSL bude další čtyři roky skutečnou konstruktivní opozicí.

KDU-ČSL: První „ostré“ zastupitelstvo kraje potvrdilo, že jsme jedinou opozicí
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

ožná i proto se koaliční strany domluvily, že opozici v její tradiční výspě – tedy ve finančním a kontrolním výboru – nedovolí mít většinu. V obou výborech má opozice jen 6 hlasů z 15. „Obsazení výborů bylo předjednáno bez nás a nerespektuje paritní zastoupení dle výsledků voleb. Poskytnutí prostoru opozici je přitom v demokratické společnosti chápáno jako projev síly koalice, ne její slabosti,“ podotkl předseda klubu KDU-ČSL Jaromír Kalina. V reakci na jeho slova si přitom ČSSD mírně protiřečila. Náměstek Vladimír Novotný totiž uvedl, že ve výborech má každá strana dva zástupce, bez ohledu na to, kolik získala mandátů – ale zároveň pak dodal, že ČSSD tam má tři členy.

Kalina byl také jediný, kdo připomněl slib ODS vyjádřit se k zatajování minulosti náměstka Josefa Pavlíka (ANO). Ptal se také, zda proběhlo výběrové řízení na investičního náměstka krajských silničářů (na tomto postu se objevil exnáměstek ČSSD Libor Joukl). „To je v kompetenci ředitele silničářů. My jsme to vzali na vědomí. Nelze zpochybnit, že p. ing. Joukl za těch osm let dopravě rozuměl a byl v oblasti odborník. A pravděpodobně proto pro něj p. ředitel sáhl,“ řekl hejtman.

Kalina jako náměstek primátora Jihlavy také požádal kraj, aby s Jihlavou víc konzultoval záměr nového zařízení pro seniory u jihlavské nemocnice. „Město by o něm potřebovalo vědět víc už kvůli dopravnímu řešení křižovatky u pumpy ONO,“ řekl Kalina, za kterého se postavil i primátor Jihlavy za ČSSD Rudolf Chloupek. Mírně podrážděný hejtman Běhounek kontroval slovy: „Pokud by vaše město zájem nemělo, obrátíme se jinam.“ Ale Kalina i Chloupek odpověděli, že nic takového říct nechtěli.

Delší diskusi vyvolala otázka zastupitele Víta Kaňkovského, proč kraj už potřetí zamítl žádost Katolického gymnázia v Třebíči na zřízení školního klubu pro podporu mimoškolních aktivit žáků. Radní pro školství Jana Fialová (ČSSD) jako důvod uvedla to, aby se tím nesnížily platy učitelů na Vysočině. „Mrzí mě, že nehovoříte pravdu a směšujete nesouvisející věci.  Náměstek ministryně školství Jaroslav Fidrmuc mi totiž potvrdil, že financování školních klubů církevních škol jde mimo rozpočty krajů a konkrétní dotační titul ministerstva nemá s platy učitelů nic společného,“ uvedl Kaňkovský s tím, že je také divné, že podobné žádosti o školní kluby byly jinými kraji vyřízeny kladně a hlavně třebíčské gymnázium v tom podpořilo i zastupitelstvo města Třebíč.

Kaňkovský konstruktivně nabídl kraji zprostředkování informací z ministerstva. Řekl, že pro dojíždějící studenty je školní klub přirozenější prevencí psychopatologických jevů než uměle vytvořené projekty. A odmítl domněnku, že by souhlas se zřízením školního klubu uděloval Katolickému gymnáziu nějakou „konkurenční výhodu“, protože škola podle něj neměla stejnou startovní čáru jako jiné školy.

Lidovci měli i další dotazy. František Bradáč se ptal, proč v Křižanově nebudou zastavovat rychlíky, a Miroslav Houška měl mj. dotazy na tendr na prohrnování státních silnic, na audit záchranné služby, na osud kotlíkových dotací nebo na to, zda skutečně funguje zařízení na vážení kamionů. U vážení kamionů dostal odpověď, že úřad nemá přesná čísla a že se zeptá policie. 

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…