KDU-ČSL: Sladění práce a rodiny je pro nás priorita

19.06.2015 8:21

KDU-ČSL podporuje flexibilní formy práce jako vhodný nástroj pro podporu rodin i ekonomiky budoucnosti.

KDU-ČSL: Sladění práce a rodiny je pro nás priorita
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Strana prosazuje legislativní změny k řešení podvodných nabídek práce, úpravu zákoníku práce pro zjednodušení práce z domu a také prosazení úspor na sociálním a zdravotním pojištění nebo daňových slev pro zaměstnavatele, kteří umožní určitému procentu zaměstnanců pracovat na zkrácený úvazek. Jako příklady dobré praxe oceňuje přístup města Třebíče či Jihomoravského kraje.

Na 130 účastníků, 7 řečníků, z toho dva zahraniční, a za účasti vrcholných představitelů Senátu i Poslanecké sněmovny parlamentu ČR se dnes v prostorách Ministerstva kultury odehrává konference na téma Sladění práce a rodiny, kterou organizují Mladí lidovci za podpory nadace Konrad Adenauer Stiftung.

„Flexibilní formy práce jako je možnost práce z domu, zkrácené či sdílené úvazky jsou moderním způsobem práce, která přispívá k podpoře rodiny, ale také přináší vyšší flexibilitu a efektivitu pro zaměstnáváte s dopadem na fixní náklady,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Flexibilní formy práce při využití moderních technologií přinášejí benefity pro zaměstnance i zaměstnavatele. Zaměstnanci ušetří čas a peníze za dopravu, zaměstnavatelé pak náklady na kanceláře a techniku. Nutným předpokladem je změna stylu zadávání, odevzdávání a vykazování práce k čemuž pomáhají moderní technologie i školení pracovníků.

V rámci konference jsou také diskutovány legislativní změny.

„Prosazuje legislativní změny k řešení podvodných nabídek práce, zjednodušení podmínek bezpečnost a ochranu zdraví při práci z domu a také prosazení úspor na sociálním a zdravotním pojištění nebo daňových slev pro zaměstnavatele, kteří umožní určitému procentu zaměstnanců pracovat na zkrácený úvazek,“ dodala místopředsedkyně senátu Miluše Horská.

Legislativním změnám je věnovaný diskusní panel, za účasti všech přednášejících. Kromě Miluše Horské vystoupí Phil Flaxton, ředitel britské organizace podporující flexibilní formy práce, Michal Martoch, zakladatel portálu pracenadalku.cz  nebo Marion J. Johannsen, manažerka německého sdružení zaměstnavatelů. Sociologický pohled na téma představil David Surý.

O zkušenosti z komunální úrovně se podělili zástupci Třebíče a Jihomoravského kraje.

„Na krajském úřadě jihomoravského kraje funguje firemní školka, zaměstnanci mají možnost upravit si pracovní dobu či pracovat na zkrácený úvazek. Zvažujeme také možnost zavedení práce z domu,“ popsal Roman Celý z Jihomoravského kraje.

„Mezi základní podmínky pro úspěch flexibilních forem práce je přístup k vysokorychlostnímu internetu ze všech míst ČR,“ uzavřel Petr Hladík, zástupce Mladých lidovců. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…