KDU-ČSL: Václav Hampl oznámil kandidaturu do Senátu

29.05.2014 15:17

Dlouholetý rektor Univerzity Karlovy (UK) Václav Hampl se bude ucházet o přízeň voličů v podzimních senátních volbách. Kandidovat bude v prestižním obvodě č. 27 zahrnujícím území Prahy 1, Prahy 7 a části Prahy 2, 5 a 6. Podporu jeho kandidatuře dosud vyjádřily KDU-ČSL a Strana zelených, s dalšími subjekty se nyní jedná.

KDU-ČSL: Václav Hampl oznámil kandidaturu do Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Václav Hampl vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK, pět let působil na University of Minnesotta a v roce 2002 se stal profesorem na 2. Lékařské fakultě UK. Od roku 2006 do počátku letošního roku byl rektorem nejstarší a nejprestižnější univerzity v Česku.
 

Do širšího povědomí veřejnosti se dostal během protestů za nezávislost vysokých škol, které vyústily v rezignaci ministra Dobeše a také díky loňskému střetu s prezidentem Zemanem ohledně jmenování Martina C. Putny profesorem. Václav Hampl tehdy aktivně vystoupil na obranu akademických svobod.
 

“Nebojím se postavit omezenosti a zároveň jsem vždy připraven nést odpovědnost za svá rozhodnutí. Věřím, že s tímto přístupem uspěji i v Senátu. Zde bych chtěl využít svých zkušeností z univerzitního prostředí a pracovat mimo jiné na zlepšení úrovně českého vzdělávání. Rád bych také, aby se s mým přičiněním ČR stala místem, kde se bude dělat věda na špičkové úrovni,” uvádí Václav Hampl.

Svoji kandidaturu Hampl oficiálně oznámil na tiskové konferenci konané 29. května za přítomnosti předních zástupců KDU-ČSL a SZ. Během dalších týdnů povede jednání o podpoře i s dalšími politickými stranami a osobnostmi veřejného života. K jeho kandidatuře se již nyní přihlásili například bývalý generální ředitel České televize Ivo Mathé, ministr kultury Daniel Herman, přední český ekolog Bedřich Moldan nebo nestor dětské onkologie Josef Koutecký.

“Dosud vyjádřené podpory si velice vážím a je pro mě motivací i závazkem. Věřím, že se k ní v průběhu dalších týdnů připojí i další politické strany a osobnosti veřejného života a společně v této náročné kampani uspějeme,” dodal Hampl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie