KDU-ČSL: Zrušení slevy na dani pro živnostníky je nesystémový krok. Nepodpoříme jej

20.05.2014 20:22

KDU-ČSL je proti rušení možnosti odečítat daňovou slevu na poplatníka.

KDU-ČSL: Zrušení slevy na dani pro živnostníky je nesystémový krok. Nepodpoříme jej
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

KDU-ČSL nesouhlasí se záměrem ministerstva financí zrušit možnost živnostníků odečítat z daní základní slevu na poplatníka. Navrhované opatření by postihlo živnostníky s nízkým příjmem a v důsledku by vedlo ke znevýhodnění živnostníků oproti ostatním poplatníkům. Naopak obnovení možnosti využívat daňové slevy na dítě a vyživovanou manželku KDU-ČSL podpoří.

Zrušení slevy na dani pro živnostníky využívající paušály považuje KDU-ČSL za nesystémový krok a na jednání koaliční rady jej nepodpoří. „Živnostníci jsou pro nás lidé práce, řemeslníci, zemědělci a další, kteří se živí sami. Pro ty by zrušení možnosti odečítat daňovou slevu na poplatníka znamenalo zvýšení daní až o 28 840 korun ročně. To by mohlo živnostníky vést až k ukončení živnosti a přechodu na Úřad práce, nebo k dalšímu rozvoji černé ekonomiky,“ říká Pavel Bělobrádek.

Zrušení slevy na poplatníka rozhodně nemůže být vyváženo daňovými slevami na dítě a druhého z manželů. To by výrazně znevýhodnilo bezdětné živnostníky a ty s jedním dítětem. Proto se KDU-ČSL kloní spíše k aktualizaci nastavení a využívání daňových paušálů, v jejichž nastavení před lety došlo ke změnám v oblasti nákladů. Paušály totiž obecně výrazně pomáhají živnostníkům překonávat administrativní překážky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…