KDU-ČSL a osobnosti Prahy 8: Sdružení Osmička sobě

05.08.2014 11:58

Dlouholetý novinář Tomáš Němeček povede kandidátku sdružení Osmička sobě. Prioritami sdružení je protikorupční audit, kultivace veřejného prostoru, bezpečnost a dostatek míst ve školkách.

KDU-ČSL a osobnosti Prahy 8: Sdružení Osmička sobě
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

V čele kandidátky v Praze 8 s názvem „Osmička sobě“ bude bývalý šéfredaktor časopisu Respekt Tomáš Němeček. Němeček naposledy pracoval v Lidových novinách jako vedoucí přílohy Právo & Justice, ze které odešel poté, co Lidové noviny koupil politik a podnikatel Andrej Babiš.

„Nabízím Praze 8 osm nápadů, které se prokazatelně osvědčily v jiných českých a slovenských městech. V kampani je postupně podrobně představíme,“ říká Němeček. V čele společné kandidátky KDU-ČSL  a nezávislých osobností tak stojí nestraník. Němeček poslední rok pracuje jako vedoucí právník Psychiatrické nemocnice Bohnice.

Za svou žurnalistickou práci získal mnohá ocenění, např. Cenu Ferdinanda Peroutky, Novinářskou cenu 2011 (za rozhovor roku s Václavem Havlem), Cenu Karla Havlíčka Borovského nebo cenu Bílá lilie (za to, že soudně vymohl zveřejnění platů poradců prezidenta Klause). Němeček byl v roce 2004 přepaden před domem na Praze 8, pravděpodobně v souvislosti s tehdejšími články Respektu o severočeském vyděračském gangu.[1]

Sdružení Osmička sobě odkazuje svým názvem na spojenectví se sousední Prahou 7, kde pod názvem Praha 7 sobě kandiduje organizátor úspěšného referenda o předražené radnici Jan Čižinský. I na kandidátce Osmičky sobě  stojí organizátorka referenda – na třetím místě kandiduje Vlaďka Vojtíšková, iniciátorka referenda o hernách v Praze 8, které se během jara podařilo s kolegy nasbírat přes 10 000 podpisů, takže na podzim spolu s komunálními volbami v této městské části proběhne referendum, ve kterém lidé rozhodnou, zda si zde přejí herny. V trojici kandidátů je také organizátor happeningů, guerrila gardening a muž, který se zasloužil o zabezpečení několika přechodů pro chodce v Praze 8, předseda místní KDU-ČSL Tomáš Pavlů.

„Zrušení heren je jednou z našich priorit, a to jak kvůli bezpečnostnímu, tak kvůli estetickému hledisku,“ říká Vojtíšková. Mezi další programové priority patří protikorupční audit na radnici, která pod taktovkou ODS, TOP 09 a Volba pro Prahu 8 proslula kontroverzní stavbou nové radniční budovy pod názvem Centrum Palmovka za více než miliardu korun.[2] Dále chce Osmička sobě zlepšit vzhled a čistotu veřejných prostorů Prahy 8, zvýšit kapacitu školek či zavést na radnici bezplatnou právní poradnu.  „ODS už na Praze 8 vládne tak dlouho, že to není zdravé ani pro tuto čtvrť, ani pro ODS samotnou. Proto nabízíme střídání,“ říká Němeček.

[1] http://hn.ihned.cz/c1-13870630-utok-na-novinare-policie-patra-v-mostu

[2] http://www.metro.cz/radnice-za-miliardu-praha-8-zacala-stavet-obchodni-centrum-v-nemz-bude-sidlit-176-/co-se-deje.aspx?c=A140407_161626_co-se-deje_jbs

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.