KDU-ČSL představila tzv. Desatero pro krajinu

11.10.2017 19:30

„KDU-ČSL je stranou, která se chová zodpovědně i ke krajině, k vodě a k půdě. Vše, co jsme dostali od svých předků, musíme našim potomkům dokázat předat ve stejné nebo lepší kondici, než v jaké jsme je přebírali. Jsme přesvědčeni, že je to možné. Musíme si uvědomit, že voda se stává skutečně strategickou surovinou, není to jenom lithium. "

KDU-ČSL představila tzv. Desatero pro krajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Naše republika je tzv. střechou Evropy, ale je důležité vědět, že i u nás už jsou oblasti, kde je vody málo, a zároveň se musíme připravit na to – a bránit tomu – když je vody moc, jako tomu bývalo při povodních,“ řekl Pavel Bělobrádek, předseda KdU-ČSL.

Tématu zodpovědného přístupu ke krajině se KDU-ČSL věnuje dlouhodobobě a bude se mu věnovat i nadále.

„Je důležité, abychom dokázali přírodní zdroje dobře využíva a abychom je dokázali obhspodařovat jako řádní hospodáři,“ dodal Pavel Bělobrádek.

Desatero pro krajinu se týká:

  1. Nezastavování kvalitní zemědělské půdy. Ministerstvo zemědělství vyvinulo apliakci „Limity využití půdy“, která si klade za cíl podpořit zachování nejkvalitnější zemědělské půdy pro zemědělskou produkci, a to jak s ohledem na efektivitu produkce na těchto půdách, tak i z pohledu potřeby vícenákladů spojených s odpovědným hospodařením na půdě na méně vhodných lokalitách. Jedním z dalších cílů apliakce je snaha pomoci řešit problematiku využití zemědělských brownfieldů, které jsou v rámci aplikace také vedeny.
     
  2. Hospodaření s půdou šetrně a se zdravým rozumem.
     
  3. Zadržování vody v krajině a zabraňování suchu; a to například prostřednictvím pozemkových úpravy v podobě mezí, remízků, průlehů  nebo vsakovacích pásů.
     
  4. Zastavení zenhodnocení a eroze půdy. Ministerstvo zemědělství prosazuje co nejširší uplatnění protierozních opatření při kultivaci půdy. Pro zemědělce připravilo podpůrný nástroj tzv. Protierozní kalkulačku k posouzení hospodaření na vybrané lokalitě.
     
  5. Dotační podpory jen těm, co chrání půdu. Je potřeba podporovat aktivní zemědělce, kteří využívají půdoochranné způsoby hospodaření a půdoochrann technologie apod.
     
  6. Střídání plodin, aby nedocházelo k vyčerpání půdy.
     
  7. Podpora živočišné výroby s pozitivními dopady na kvalitu zemědělské půdy.
     
  8. Co nejrychlejší přivedení vědeckých poznatků do zemědělství. Je nezbytně nutné klást důraz na maximální informovanost odborné i laické veřejnosti o aktivitách resortu v ochraně půdy a přizpůsobování se změně klimatu.
     
  9. Vzdělávání k zodpovědnému vztahu k půdě.
     
  10. Přípravy půdy pro život mladé generace na venkově. Udržení zemědělství ve venkovských oblastech pro zachování pracovních míst, omezení odlivu mladých lidí do měst. Podpora mladých zemědělců. Podpora a propagace zemědělského vzdělávání .

„Za poslední čtyři roky jsme spoustu věcí odpracovali, spousta věcí se změnila, podařilo se otočit řadu negativních trendů. V pozitivních trendech chceme pokračovat. Musíme si také uvědomit důležitou věc: půda nám nepatří. Dostali jsme ji svěřenou od našich předků a patří de facto našim dětem,“ řekl Marian Jurečka, ministr zemědělství.

Podle jeho slov je klíčové výrazně posílit vztah lidí k zemědělské půdě. Znovu využít staré budovy, brownfieldy; a to i za podpory tzv. Demoličního fondu.

„Klíčové je hospodaření s vodou. Naším cílem je, aby jí nebylo ani moc, ani málo. Souvisí s tím změna chování zemědělců. Finišujeme legislativní změny, které zvýší tlak na zemědělce, aby se chovali zodpovědně a chránili půdu proti erozi. Také si klademe za cíl znovu vytvořit pouto a respekt k přírodě, vodě, půdě a krajině. Byli bychom velice rádi, aby se na toto kladl větší důraz než doposud i ve školách. Máme zodpovědnost vůči budoucím generacím za stav půdy a vody, ve kterém jim je budeme předávat,“ dodal Marian Jurečka.

Pavel Bělobrádek také vysvětlil podstatu zmiňovaného demoličního fondu, jehož fungování má KDU-ČSL ve svém programu.

„Jeho prostřednictvím se sníží náklady na demolici starých domů, což je velký náklad a demotivuje lidi stavět na jejich místech, levnější je pro ně jít na tzv. zelenou louku. Je logické, že lidé chtějí stavět domy, ale měli bychom jim umožnit stavět v místě, kde už domy stály. Je řada obcí, kde stojí opuštěné zchátralé domy a lidé staví nové za vsí. Díky Demoličnímu fondu chceme lidi motivovat i ke zlepšení tváře venkova,“ dodal Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…