KSČM: Angela Merkelová hrubě zaměnila příčinu a následek

22.06.2018 4:34

Prohlášení KSČM k výrokům kancléřky Angely Merkelové

KSČM: Angela Merkelová hrubě zaměnila příčinu a následek
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Německá kancléřka Angela Merkelová rozpoutala vlnu kritiky svých výroků, když ve středu 20. června 2018 při vzpomínce na běžence a vysídlence v Berlíně prohlásila, že pro poválečný odsun Němců ze zemí střední a východní Evropy nebylo morální ani politické ospravedlnění.

Výrok německé kancléřky je pro KSČM absolutně nepřijatelný. Angela Merkelová jím ve vztahu k poválečnému odsunu německého obyvatelstva z České republiky na základě dohod vítězných mocností hrubě zaměnila příčinu a následek. Tento výrok je v hlubokém rozporu s principy mezinárodního práva. Neexistuje pro něj morální ani mezinárodně právní ospravedlnění. Jedná se o výrok zcela lživý, nepřijatelný a neomluvitelný. V době rostoucího tlaku požadavků Sudetoněmeckého landsmanšaftu na Českou republiku, v období, kdy si připomínáme hrůzy heydrichiády, zabití našich parašutistů, vypálení Lidic a Ležáků, v době kdy si připomeneme 80 let od rozbití Československa potupným dekretem Mnichovské dohody, lze vyjádření německé kancléřky Angely Merkelové vnímat jako otevřenou hrozbu České republice. Vysocí představitelé Spolkové republiky Německo se nevzdali svých velmocenských ambicí.

Reakci ministertsva zahraničí České republiky považujeme za nedostatečnou. Nelze v tak vážné situaci tvrdit, že citované výroky německé kancléřky nezpochybnily podstatu Česko-německé Deklarace, byť je v ní připouštěno, že obě strany mohou mít různý pohled na minulost. Česká republika tak sklízí hořké plody lokajské, servilní politiky Václava Havla. Požadujeme, aby se Česká republika zásadně ohradila formou protestu proti vměšování německé kanclářky A. Merkelové vůči České republice a porušování mezinárodního práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.