KSČM: Bez toho, abychom komunikovali, spory nevyřešíme

04.06.2015 19:30

Otevřený dopis europoslanců KSČM Kateřiny Konečné a Jiřího Maštálky předsedovi Evropského parlamentu Martinu Schulzovi.

KSČM: Bez toho, abychom komunikovali, spory nevyřešíme
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Vážený pane předsedo,

s velkým překvapením jsme zaznamenali Vaši ukvapenou reakci na seznam osob, které Rusko považuje za spoluodpovědné za zhoršení vzájemných vztahů s Evropskou unií. Jako MEP, Kateřina Konečná jako vedoucí české delegace KSČM v EP, Jiří Maštálka jako místopředseda Delegace EP pro spolupráci s parlamentem Ruské federace, i jako občané členské země EU jsme zaskočeni Vaším nedemokratickým postupem, při kterém jste obešel jak vedeni EP, nás poslance i občany unie, které zastupujeme díky jejich mandátu. To co druhým - v současné době především Rusku - vyčítáte, tedy praktiky odvety, nedemokratičnost, autoritativnost, jste svým prohlášením i s ním spojenými kroky předvedl a vrhl tak stín na Evropský parlament.

Vážený pane předsedo, dřív, než jste se poradil, získal mandát, dokonce rychleji, než jste informoval nás, své kolegy poslance, jste o své vlastní vůli oznámil Velvyslanci Ruské federace rozhodnutí o jakýchsi odvetných krocích, které mimo jiné omezují vstup diplomatů do EP.

Nemůžeme uvěřit tomu, že jako nejvyšší představitel tak demokratické instituce, jakou je EP, se uchylujete k praktikám "oko za oko, zub za zub". Že se odkláníte od dialogu, od konstruktivní snahy řešit krizi ve vztazích EU s Ruskem. Tedy ke způsobům, které permanentně kritizujeme, za které káráme naše partnery i státy, které se chtějí stát členy unie.

Kdo jiný, než parlament by se měl snažit o dialog. Bez toho, abychom komunikovali, spory nevyřešíme - to už historie mnohokrát prokázala. Jiří Maštálka, místopředseda a člen Delegace pro spolupráci s Ruskem, beztak už ochromené v činnosti neuváženými sankcemi vůči Rusku a zamezením vzájemných pracovních setkání, proto nesouhlasí ani s Vaším rozhodnutím o faktickém přerušení práce Delegace. S krokem, který jste učinil bez jednání s vedením a členy Delegace, s ostatními poslanci, proti zájmům občanů unie.

Vážený pane předsedo, jak víme, nejsme sami z Europoslanců, kdo s Vaším počínáním nesouhlasí a očekáváme proto, že svůj postoj přehodnotíte. V zájmu demokratické prestiže Evropského parlamentu a principů, na kterých se tato instituce snaží fungovat. Na opuštění politiky revanše a obnovu dialogu není nikdy pozdě...

S pozdravem

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně za KSČM v Evropském parlamentu
MUDr. Jiří Maštálka, poslanec za KSČM v Evropském parlamentu

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…