KSČM: Izraelsko-palestinský ozbrojený konflikt je důsledkem ignorace mezinárodního práva a rezolucí OSN

14.05.2021 22:48 | Komentář

Stanovisko k izraelsko-palestinskému konfliktu

KSČM: Izraelsko-palestinský ozbrojený konflikt je důsledkem ignorace mezinárodního práva a rezolucí OSN
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Izraelsko-palestinský ozbrojený konflikt, který se nově rozhořel v důsledku nových násilností na Chrámové hoře v Jeruzalémě a pokusů o násilné vysídlení arabských obyvatel ze čtvrti Šejk Jarrah, je důsledkem ignorace mezinárodního práva a četných rezolucí OSN. Tyto kroky mají za cíl zamést cestu k ovládnutí Jeruzaléma, který Izrael i za podpory Spojených států a některých dalších zemí, včetně České republiky, prohlásil za své hlavní město. Rezoluce OSN garantují Palestincům právo na vlastní stát v oblasti západního břehu Jordánu, v pásmu Gazy, včetně východního Jeruzaléma. Kolonizace palestinských území, vyhánění jejich původních obyvatel, neřešení otázky 5 milionů palestinských uprchlíků, zoufalá ekonomická a sociální situace obyvatel Gazy, to vše bylo rozbuškou současného střetu.

Vyzýváme obě strany konfliktu k okamžitému zastavení nepřátelských akcí, v jejichž důsledku umírají desítky nevinných obyvatel, včetně malých dětí. Tento konflikt nemá silové řešení a už vůbec nemůže být vyřešen cestou separátních smluv nebo jednostranných intervencí. Rovněž je potřeba ukázat, kdo je v tomto konfliktu agresorem a kdo jeho obětí, kdo chrání své oprávněné nároky, které mu byly schváleny rezolucemi RB OSN a kdo je porušuje. Další eskalace konfliktu, včetně již započaté vojenské intervence Izraele, pouze prohloubí nestabilitu a napětí v celé oblasti Blízkého a Středního východu a není ani v zájmu Izraele samotného a spokojené mírové budoucnosti jeho občanů.

Vyzýváme proto OSN k neprodlenému svolání jednání garantů blízko-východního mírového řešení, tedy OSN, USA, Ruské federace, Evropské unie a Velké Británie, jako bývalého koloniálního správce Palestiny a spoluautora všech klíčových rezolucí RB OSN o Palestině, za účasti zástupců Palestiny a Izraele. Ti musí zajistit okamžité ukončení nepřátelských akcí, obnovení jednání na platformě usnesení OSN a jejich garanci. Pouze tak se lze posunout ke stabilitě v této neklidné oblasti. Je třeba svolat neprodleně Radu bezpečnosti OSN.

VV ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…