KSČM: Je antifašistická fronta aktuální? Pojmenujme viníky objektivně

24.05.2015 14:39

Sedmadvacet zahraničních delegátů z osmnácti zemí světa a desítky českých zástupců levicových stran a hnutí diskutovali v sobotu a neděli na mezinárodní konferenci KSČM v Praze o významu opozice vůči imperialismu, o aktuálnosti budování antifašistické fronty i dalších tématech, včetně podoby socialismu v 21. století a demokratických cestách k dosažení sociálně spravedlivé společnosti.

KSČM: Je antifašistická fronta aktuální? Pojmenujme viníky objektivně
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Zdůraznili potřebu společného postupu při snaze zachovat mír jako nezbytnou podmínku pro řešení dalších palčivých otázek dnešní doby, a to chudoby, stoupajícího násilí, vzdělanosti či rovnoprávnosti. 

Shodli se také v tom, že navzdory 70 letům od konce 2. světové války neklesá naléhavost boje proti fašismu. Podle přednášejících je vzpomínka na desítky milionů obětí na životech zásadní, stejně jako objektivní interpretace válečného konfliktu a pojmenování viníků. Například Kimitoshi Morihara z Japonské komunistické strany připomněl, jak v roce 1989 japonský premiér odmítl uznat, že Hitlerova válka byla válkou agresivní a Japonsko stálo na straně agresorů, a trval na tom, že by její charakter měli v budoucnu posoudit historici. Morihara označil podobné postoje za velmi nebezpečné. 

Předseda KSČM Vojtěch Filip upozornil, že snahy o revizi 2. světové války se objevují i v Evropě.

Levice by podle delegátů konference měla vystupovat na obranu míru společně.

Shodli se také v tom, že dnešní složitá doba vyžaduje společná řešení i v boji proti chudobě a nezaměstnanosti, nevzdělanosti a fanatismu coby podhoubí ozbrojených konfliktů. A ty, navzdory vnucovaným představám, problémy neřeší, ale naopak přinášejí další.  
 
Tiskový úsek ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.