KSČM: Konvoj představuje strach z války. Je to výhodné jen pro USA

28.03.2015 15:55

Odmítavé stanovisko Ústředního výboru KSČM k průjezdu amerického vojenského konvoje přes území ČR, schválené dnes na 14. zasedání ÚV KSČM.

KSČM: Konvoj představuje strach z války. Je to výhodné jen pro USA
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Českou republikou projede v příštích dnech obrněný konvoj americké armády. Kromě ČR projela těžká technika i dalšími zeměmi střední a východní Evropy. KSČM považuje akci za demonstraci síly a nátlak na Ruskou federaci.

V době velmi napjatých vztahů mezi západními zeměmi a RF vyvolá demonstrace síly s největší pravděpodobností reakci Ruska a zkomplikuje vztahy na řadu let. Sílící napětí a riziko konfrontace je výhodné jen pro USA a jejich mocenské zájmy, do evropského prostoru naopak přináší obavy z válečného konfliktu.

KSČM považuje za zarážející postoj české vlády, která o průjezdu konvoje americké armády veřejnost včas neinformovala. S návrhem nepředstoupila ani před Parlament ČR, přestože akce svými parametry překračuje rámec obvyklých vojenských přesunů, jejichž schvalování je v její kompetenci. 

KSČM dlouhodobě zásadně odmítá přítomnost cizích vojsk a budování zahraničních vojenských základen na území České republiky.

Spojené státy opakovaně avizovaly záměr posílit vojenskou přítomnost v Evropě, zejména v Pobaltí, ale také v Polsku či České republice. KSČM upozorňuje, že tento krok ve svém důsledku nepřispěje ke zvýšení evropské ani světové bezpečnosti. Zvyšování počtu amerických vojáků mimo USA navíc odporuje čl. 1 mezinárodního paktu o občanských a politických právech.

KSČM vyjádřila svůj nesouhlas s cestou amerického konvoje přes území České republiky podporou demonstrace na Václavském náměstí v Praze i organizací protestních akcí na dalších místech České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice