KSČM: Následky bankrotů ať platí „tuneláři“

11.06.2016 17:14

Situace v OKD přerostla v další asociální kalamitu. Hrozí především havířům, vykonávajícím neobyčejně tvrdé i riskantní povolání, a ohrožují celý region.

KSČM: Následky bankrotů ať platí „tuneláři“
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Zpackanou privatizaci prohloubil podvod, jejž se Bakalova skupina dopustila na uživatelích více než 40.000 bytů. Spadly jí do klína za cenu, rovnající se nájemnému za pár měsíců. Místo aby je, jak se zavázala, za shodnou cenu převedla jejich nájemcům, ždíme „tržní nájemné“ právě z těch, jimž vzala právo na práci většinou sama. Dnes, v bankrotu je zřejmé, že soukromý vlastník z OKD vysál přes 100 miliard. Je to mnohonásobně víc, než za kolik se jich zmocnil. Ty samé „elity“ si teď troufale nárokují i miliardové „pohledávky“ z trosek vlastního „podnikání“.

KSČM byla proti privatizaci OKD, tak jako všech strategických podniků. Před tím, k čemu teď vede, varuje od počátku. Tím důsledněji bude trvat na tom, aby se hříčkou podobných machinací nestalo i „řešení“ vzniklé situace. Havíře nelze nechat na holičkách. Veškerou pomoc na konto veřejných financí však musí dostat výlučně oni, a ne nikdo z těch, kdo mají spadeno na další bezbrannou kořist.

Desítky miliard, „vytunelovaných“ z OKD, mají konkrétní adresáty. Z těch třeba tvrdě vymáhat vše, čím budou jejich „tunely“ sanovat veřejné rozpočty. Stát musí rozhodně uplatnit obchodní i trestní právo. Proti „tunelářům“ i všem, kdo selhali jménem veřejné moci. Stopy loupeže za bílého dne vedou i za státní hranice. Tím energičtěji třeba žádat i součinnost EU a nadnárodních institucí boje proti organizovanému zločinu. 

„Znárodňování“ ztrát, z nějž miliardářská smetánka pochází, už naší zemi způsobilo nedozírné škody. V případě OKD mu je třeba stůj co stůj předejít. Poslanecký klub KSČM to bude kategoricky prosazovat i na jím iniciovaném jednání PS PČR. KSČM podporuje všechny rozhodné požadavky odborů i právo havířů na stávku. Sociálních časovaných bomb kvapem přibývá i v jiných regionech. S naší bezvýhradnou podporou mohou počítat všichni, komu hrozí.         

Výkonný výbor ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…