KSČM: Nezodpovědná zahraniční politika vlády je rizikem pro občany a ekonomiku

14.11.2016 4:33

Stanovisko KSČM k politické situaci

KSČM: Nezodpovědná zahraniční politika vlády je rizikem pro občany a ekonomiku
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Součástí zahraničně politické orientace českých vlád od vzniku samostatné České republiky bylo a zůstává i udržení dobrých vzájemných vztahů naší země a ČLR, v jejichž rámci jsme uznali i celistvost Číny. ČLR je jednou z největších ekonomik na světě, a proto vztahy s ní nelze podceňovat. Do roku 2020 by měli Číňané v ČR investovat až 232 miliard korun. I pro Českou republiku mohou čínské investice, ať už do soukromé či státní sféry, znamenat vznik nových pracovních příležitostí a možný rozvoj regionů.

Nezodpovědné chování některých českých politiků, včetně konkrétních kroků ministrů za KDU/ČSL i dalších členů vlády v souvislosti s návštěvou dalajlámy, ohrožuje tyto dlouhodobě budované a vzájemně respektované bilaterální vztahy. Zvláště jedná-li se o zemi, jejíž ekonomika se rozrůstá. Zmrazení česko-čínských rozvíjejících se vztahů by mohlo mít nečekané dopady na naši hospodářskou sféru i zaměstnanost.

Obchodní vztahy s ČLR musí být pro naši republiku i Čínu oboustranně výhodné a perspektivní. Rozvoj české ekonomiky je kromě vnitřní spotřeby odvislý zejména od úspěchu na zahraničních trzích. Ohrozit tyto trhy a zahraniční investice jen proto, že určitá část politického spektra vnáší do české společnosti účelově nedůvěru, si nemůžeme dovolit. KSČM v rozvoji ekonomických vztahů s ČLR spatřuje i důležitý faktor snižování jednostranné závislosti na EU. 

KSČM dlouhodobě podporuje dobré vztahy s Čínou, a to za přísných pravidel, která nediskriminují ani jednu stranu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.