KSČM: Obcím chybějí peníze, odkládají opravy i investice

24.06.2015 15:32

Státu se nedaří vybírat daň z přidané hodnoty, jak si představoval. Za první pět měsíců letošního roku vybral o sedm miliard méně, než očekával. Na špatný výběr doplácí zejména kraje a obce. V jejich rozpočtech chyběly už na konci čtvrtého měsíce tři miliardy.

KSČM: Obcím chybějí peníze, odkládají opravy i investice
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Problémy mají zejména menší obce. Na investice mohou zapomenout, na opravy jim nezbývá; sotva uplatí běžný provoz. A zlobí se na ministerstvo financí, že je neupozornilo na důsledky významných vratek DPH. Zadržené nadměrné odpočty totiž MF vloni pozdrželo a vyplácí je postupně v letošním roce. Peníze pak chybějí jinde.

Obce nemají z čeho brát

Podle jihočeského zastupitele Petra Braného (KSČM) měly obce dostat informaci s předstihem, aby jí přizpůsobily rozpočty. „Obce nemají z čeho brát. Vím o některých, v nichž spustili nové projekty, na které nyní nemají peníze. Aby odvrátili hrozbu penalizací, zastupitelé si nevyplácejí třeba mzdy,“ upozornil. Obce navíc podle starosty Horní Stropnice Václava Kučery (KSČM) nesou s nelibostí, že Babiš slíbil zvýšení finančního příspěvku na úroveň před omezením za Nečasovy vlády v podstatě jen krajům. „Starostové ho skoro vypískali. Neřekl jim nic podstatného, konkrétního ani přínosného,“ uvedl Kučera.

Tvrzení ministra financí Andreje Babiše, že se během roku bude situace zlepšovat a na konci roku dostanou obce o pět miliard víc, než vloni, posuzuje KSČM opatrně. Předpokládá, že se v lepším případě dostanou příjmy na úroveň letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).