KSČM: Privatizační zločiny vládě nevadí

08.12.2016 4:33

Komunisté nezískali podporu vlády pro zavedení nepromlčitelnosti trestných činů souvisejících s privatizacemi státního majetku.

KSČM: Privatizační zločiny vládě nevadí
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Kabinet včera rozhodl, že novelu trestního řádu ve Sněmovně nepodpoří. Podle vládních legislativců nejsou privatizační trestné činy tak závažné a škodlivé, aby musely být bez promlčecí lhůty.

„Nepromlčitelnost trestného činu je nutno chápat jako výjimku z obecného pravidla, že plynutím času se snižuje, až zaniká škodlivost trestného činu a potřeba odpovídající trestněprávní reakce,“ uvedli vládní legislativci v podkladech pro ministry. U privatizačních činů nyní zaniká trestní odpovědnost po 20 letech.

„Svým návrhem jsme zohledňovali, že v minulosti při privatizaci se řada lidí chovala vysoce nečestně a nebylo možné zpětně postihnout prodej veřejného, státního majetku, který nebyl v souladu se zákonem,“ řekl poslanec Stanislav Grospič (KSČM), člen ústavně právního výboru sněmovny. „Jsme si vědomi, že je obtížné působit retroaktivně, proto jsme návrh zákona postavili tak, že pokud by do budoucna docházelo při prodeji státního majetku k trestným činům, nebylo by možné je promlčet. Ten, kdo by se dopustil při privatizaci nějakého podvodu, by s tím už musel počítat a byl by postižen podle zákona, který platil v době spáchání trestného činu. Myslíme si, že nepromlčitelnost je aktuální i do budoucna, protože k prodejům majetku státu, krajů apod. bude docházet,“ uvedl Grospič.

Vládní legislativě se nelíbil ani návrh na zrušení promlčecích lhůt u trestných činů souvisejících s veřejnými zakázkami. „Vláda považuje za absurdní, aby se promlčení uplatňovalo například u vraždy, zatímco typicky hospodářské trestné činy spáchané při zadávání, schvalování nebo realizaci veřejné zakázky by byly nepromlčitelné,“ stojí v předběžném stanovisku.

Obdobnou úpravu navrhovali poslanci KSČM před čtyřmi lety, tedy v minulém volebním období. Argumentovali tehdy tím, že proces odstátnění majetku po konci socialismu provázela řada excesů a neexistoval dostatečný právní rámec. Vláda Petra Nečase (ODS) se k předloze postavila záporně. Zákonodárci o ní do konce volebního období nerozhodli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …