KSČM: Rozpory uvnitř vládní koalice ohrožují občany

11.04.2014 13:49

Výkonný výbor ÚV KSČM dnes na svém jednání schválil stanovisko k politické situaci.

KSČM: Rozpory uvnitř vládní koalice ohrožují občany
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

První měsíce vládnutí středolevé koalice ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL ukazují na vážné neshody mezi koaličními partnery.  Přitom při svém vzniku vláda, v čele s ČSSD, občanům ve svém koaličním prohlášení předložila celou řadu slibů, které by měla během následujících čtyř let plnit.

V prvé řadě jde o financování a řízení resortu zdravotnictví, kde je spor o kompenzace výpadku výběru regulačních poplatků v rozpočtu. V podstatě jde o zpochybnění významného bodu koaliční smlouvy a jeho řešení. Problémem je i resort školství, neboť ministr školství M. Chládek zdůraznil, že bez většího počtu peněz se české školství nezlepší. Pokud by jeho návrh na zvýšení rozpočtu neprošel, chce ministr vyvolat koaliční jednání.

Nejednota je stále i v řešení kritické situace v OKD.  Jde o dohodu s vlastníkem OKD společností NWR týkající se útlumu těžby a státní podpory na sociální programy horníků a podpory nových pracovních příležitostí. Tato dohoda je z našeho pohledu nesystémová, poskytuje pouze krátkodobé řešení.

Koalice je nesourodým uskupením s odlišnými zájmy a prioritami. To se projevuje především nečitelnou populistickou politikou lídra hnutí ANO 2011 A. Babiše.

KSČM na tyto problémy upozorňovala od počátku. Nesourodost koalice brání řešit současnou ekonomickou situaci účinněji a v kratším čase.  Dle názoru KSČM se konflikty prohloubí při sestavování a následném projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2015.

KSČM si je vědoma, že bez razantnějších prorůstových opatření a zásahů na příjmové straně státního rozpočtu nebude možné jeho návrh na příští rok reálně zbilancovat. KSČM bude pečlivě posuzovat činnost vlády a to jak z pohledu programových priorit KSČM, tak především s důrazem na to, jaký to bude mít dopad na potřeby občanů a České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…