KSČM: Situace na politické scéně připomíná spíše politické hrátky než skutečné, řádné vládnutí

07.11.2014 20:40

Stanovisko KSČM k současnému způsobu vládnutí

KSČM: Situace na politické scéně připomíná spíše politické hrátky než skutečné, řádné vládnutí
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Současná situace na politické scéně připomíná v tento okamžik spíše politické hrátky než skutečné, řádné vládnutí, které by prospělo České republice a jejím občanům. Vládní koalice ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL v čele se sociálně demokratickým premiérem B. Sobotkou a pravicová opozice předvádějí v Poslanecké sněmovně divadlo, obcházejí a zneužívají zavedený systém parlamentní demokracie, což destabilizuje politický systém.

Premiér B. Sobotka se opakovaně neúčastní jako čelní představitel moci výkonné zasedání Poslanecké sněmovny tedy orgánu, kterým procházejí všechny zákony navrhované jeho vládou. Rezignoval tedy na povinnost před zástupci zvolenými ve volbách občany obhájit návrhy zákonů své vlády.

Korunu všemu nasadily dnešní vzájemné výpady dvou ministrů. Je nepřijatelné, aby se členové vlády, ministr financí Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, obviňovaní z nezákonného jednání, jako vrcholní představitelé exekutivy takto chovali. Takové vztahy ve vládní koalici prohlubují destabilizaci politické scény.

Politická scéna bude zatížena i novým zákonem o státní službě. Na ministerstvu pro místní rozvoj se nová ministryně Šlechtová v předstihu zbavila dvou svých koaličních náměstků, a pokud podobné výměny dorazí na další ministerstva, lze očekávat personální válku mezi vládními stranami. Potvrzuje se, že kritika nedomyšlenosti v přípravě zákona o státní službě byla oprávněná. Oligarchizaci moci nezabrání, ale nové problémy vytvoří.

KSČM nemůže přijmout tento systém vládnutí, který zavedly v České republice předchozí pravicové vlády, a ve kterém neméně zdatně pokračuje současná vládní koalice spolu s pravicovou opozicí. Za kouřovou clonou vzájemné kritiky bují zákulisní dohody a přežívá klientelistický systém, který upřednostňuje zájmy jednotlivců a jednotlivých zájmových skupin před skutečnými potřebami České republiky a jejich občanů.

Vláda v čele s premiérem B. Sobotkou snad ví, že je zde pro občany a nikoli občané pro ní a podle toho má jednat. To znamená na půdě Poslanecké sněmovny komunikovat jak s vládními poslanci, tak i opozicí, respektovat jednací řád a nevyřazovat návrhy opozice, které včas reagují na potřeby ke zlepšení ekonomické a sociální situace většiny občanů České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.