KSČM: Vláda opomíjí sliby k financování psychicky náročné práce

28.03.2015 20:26

tento týden projednala vláda ČR financování krajských samospráv. Výsledek prezentuje jako zásadní pomoc v jejich fungování. Jde o novelu zákona o rozpočtovém určení daní ve prospěch krajů o 3,5 miliardy a příslibem uvolnění nezbytných 4,5 miliardy korun na financování oprav silnic II. a III. tříd ve správě krajů.

KSČM: Vláda opomíjí sliby k financování psychicky náročné práce
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Nejde o zásadní změnu ani pomoc. Vláda především vrací věc do stavu před změnami, provedenými předchozí nečasovsko-kalouskovskou korupční vládní reprezentací. Připomínáme, že v té době přišly kraje o více než osm miliard korun. Vlivem inflace a dalších faktorů tak vlastně ke skutečnému zlepšení financování krajů v roce 2016, kdy nás čekají volby do krajských zastupitelstev, nedojde.

Sociální služby a školství v krajích jsou nadále nedostatečně financované. Na to současná koaliční vláda, vedená ČSSD, vytrvale „zapomíná“. Rozpory v koalici by neměly ovlivnit financování služeb důležitých pro obyvatelstvo.

KSČM požaduje, aby došlo ke skutečně systémovému řešení v oblasti financování krajů. To je dlouhodobý úkol pro ministra financí Babiše. Tady nepomohou pouhé proklamace a nesplněné sliby o zlepšení výběru daní. Za problém považuje KSČM i propad v čerpání financí z evropských zdrojů a dlouhodobé nesplnění slibu při převodu financování sociálních služeb na kraje.

KSČM požaduje nejen úhradu chybějících zdrojů, ale především dlouhodobé systémové řešení financování sociálních služeb a školství v jednotlivých krajích, aby tato zařízení nežila v neustálém strachu, zda bude jejich chod rozpočtově krytý. Práce v těchto službách je odborně i psychicky náročná a nedostatek financí ohrožuje kvalitu i provoz.

Současná vláda se svými konkrétními kroky rozchází se slovy programového prohlášení a dál se posouvá doprava. Tím trpí zejména kraje, na které chce přenést hnutí ANO nezvládnutí své odpovědnosti v centru.  Odmítáme, aby občané byli oběťmi stranických zájmů pravice, která jasně krajské volby prohrála.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…