KSČM: Vláda se profiluje stále více pravicově

03.12.2016 10:09

Vláda přichází s řadou opatření proti chudobě a sociálnímu vyloučení. Některé kroky, jako je např. akční plán do roku 2020, mohou přinést dílčí zlepšení, problémy koncentrované chudoby to však nevyřeší. Vyloučených lokalit a lidí v nouzi v České republice přibývá. Ghetta, ve kterých se soustřeďuje problém chudoby, jsou ve 297 městech a obcích a žije v nich až 115 tisíc lidí.

KSČM: Vláda se profiluje stále více pravicově
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Z MPSV přichází často nedomyšlené náměty. Mezi ně patří myšlenka zrušit doplatek a zpřísnit příspěvek na bydlení, které využívají sociálně slabí občané.  S odůvodněním, že tyto dávky deformují trh s byty. Ten však deformují spíše spekulanti ubytovávající sociálně slabé spoluobčany. Nahradit tyto dávky nabídkou sociálního bydlení se sníženým, neziskovým nájmem prostě není zatím možné, protože obce nejsou připraveny investovat do této oblasti.   

Podobně problematické jsou úvahy o sdílených pracovních úvazcích, tedy více zaměstnanců na jedno pracovní místo, je to jen jiná forma dílčích úvazků, které neřeší dostatečnou nabídku dobře placené práce. Za zcela systémově chybný lze označit záměr rušení ústavní péče pro malé děti (kojenecké ústavy a dětské domovy). Otázkou je zda se podaří zapojit často značně uzavřenou komunitu sociálně vyloučených do  revitalizací prostranství a domů v ghettech.

Vláda ČR i v sociální oblasti realizuje pravicovou politiku. Nepodařilo se prosadit placení prvních třech dnů nemocenské. Odkládá se valorizace životního minima, podobně opakovaně na koaliční nedohodu naráží konečné projednání zákona o sociálním bydlení. Systém veřejných služeb se vrátil v podobě, který se příliš neliší od podoby prosazené pravicovou vládou, již jednou zrušený ústavním soudem.  Ohrožen je i zákon o neziskových nemocnicích, který obhájil páteřní kapacity veřejné zdravotní péče.

Důvěryhodnost vlády oslabuje, že ani v časech hospodářské konjunktury není schopná systémově řešit chronické sociální problémy. Nenaplňuje tak očekávání občanů při svém vzniku. Nositelem důsledně levicové a sociální alternativy je KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…